Obrenovac, 08.08.2022

ALARMANTNI PODACI


Izvor: metro.co.uk ,Lokalne novine | Obrenovac, 30.04.2020.
Čak 70 odsto novopečenih mama prolazi kroz mentalne probleme

Foto:Shutterstock


Novo istraživanje otkrilo je koliki danak uzima majčinstvo, ali i koliko malo podrške i razumevanja postoji za takve probleme.

Istraživanje koje je sproveo “The Baby Show” otkrilo je da čak 70 odsto novopečenih mama prolazi kroz probleme sa mentalnim zdravljem tokom ili nakon trudnoće.

Pritom je najčešÄ‡e reč o teskobi - 36 odsto, sledi takozvani "baby blues" - 18 odsto, pa postporođajna depresija - 12 odsto.

Ispitano je 1000 žena, a skoro dve trećine - 63 odsto kažu da je njihovo samopoštovanje drastično palo nakon što su postale majke.S druge strane, strah od nepoznatog je zadao probleme za njih 65 odsto.

Zabrinjavajuće je da bi se 51 odsto ispitanica obratilo porodici za pomoć, a ne babicama ili lekaru.

"Ovi podaci su alarmantni i otkrivaju očajničku potrebu za većom brigom o mentalnom zdravlju porodilja. Iako mi je drago da postoji svesnost o problemima mentalnog zdravlja, za razliku od perioda pre 20 godina, i dalje predstoji puno posla", upozorila je dr Sara Vohra.

"Ako ste novopečena majka, zabrinuti partner ili se borite s negativnim mislima u trudnoći ili nakon nje, važno je pričati na tu temu i potražite stručnu pomoć", zaključuje dr Vohra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE