Obrenovac, 24.06.2024

KADA POSUMNJATI DA NEŠTO NIJE U REDU SA NAŠIM DETETOM?


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 01.11.2022.
Logoped: Deca ili ne govore, ili kasno progovore

Foto:Profimedia


Danak preterane upotrebe telefona, tableta, kompjutera i televizora je prekasan, ili nepostojeći govor kod naše dece. Ono što logopedi navode je da deca ili ne progovore, ili progovore prekasno i to englesko-srpski miks reči.

U studiju Pulsa Srbije gostovala je defektolog-logoped Vesna Jerinić i govorila o ovm fenomenu koji je sve "normalniji" u našem vremenu.

- Ono što je zastrašujuće je da deca već do starosti od godinu dana postaju zavisna od medijskih sadržaja, konkretno crtaća i muzike. Prebrze slike koje ne potiču iz stvarnosti, jako visoki tonovi i veštačke melodije ono su što ih održava u tom virtualnom svetu, i stvara neinteresovanje za stvarni svet. Dete treba da progovori prvu smislenu reč sa godinu dana - rekla je Jerinić

Roditelji često zabrinuti odlaze kod logopeda jer dete ne govori, ili je govor oskudan, a prema njemu imamo osnovni pokazatelj da nešto nije u redu.

- Ukoliko dete sa dve godine ne govori treba da se poseti defektolog, ili logoped, a mladi roditelji bi trebalo da sačuvaju dete od ekrana makar do treće godine - rekla je Jerinić.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE