Obrenovac, 12.08.2022

KAKO CRNA ČOKOLADA UTIČE NA NAŠ ORGANIZAM?


Izvor: Espreso/Najzena/Lokalne novine | Obrenovac, 02.07.2022.
Morate pripaziti na JEDNU STVAR

Foto:Profimedia


Dijeteti─Źari Kortni D’An─Ĺelo i Trista Best otkrili su šta se dešava našim telima ako redovno jedemo ─Źokoladu. Naravno, ona sa visokom koli─Źinom kakaa u sebi je mnogo zdravija i donosi brojne benefite našem organizmu, što nije slu─Źaj i sa onima koje su pune še─çera.

Naime, kakao izvor hranljivih materije i u svom prirodnom obliku je pun antioksidanata. Uz tog razloga, preporu─Źljivo je uzimati crnu ─Źokoladu.

Zato, dobro vodite ra─Źuna pri odabiru, jer nije svaka ─Źokolada kvalitetna!

Šta crna ─Źokolada radi našem telu?

1. Srce ─çe biti zdravije

Utvr─Ĺeno je da tamna ─Źokolada poma┼że u poboljšanju zdravlja srca zbog svojih moc╠ünih antioksidantnih flavonoida.

– Tamna ─Źokolada sadr┼żi antioksidante koji mogu da pove─çaju cirkulaciju krvi u srcu, smanje rizik od zgrušavanja, a ─Źak se pokazalo i da sni┼żavaju krvni pritisak. Dakle, zdrava konzumacija ─Źokolade mo┼że da smanji rizik od mo┼żdanog udara i sr─Źanih bolesti – objašnjava D’An─Ĺelo za Eat This.

2. Smanjuje stres

Naravno da ─Źokolada poboljšava raspolo┼żenje, a samim tim smanjuje i nivo stresa.

– Ako bolje razmislite, jedenje ─Źokolade skoro uvek poboljšava vaše raspolo┼żenje, a studije su pokazale da su ljudi koji su jeli ─Źokoladu prijavili da se osec╠üaju manje pod stresom – ka┼że D’An─Ĺelo.

Me─Ĺutim, va┼żno je biti svestan ne samo koli─Źine ─Źokolade koju jedete, vec╠ü i njenog kvaliteta.

3. Ne unosite prazne kalorije

Dok mle─Źne i bele ─Źokolade, koje su dosta obra─Ĺene, imaju mnogo še─çera u sebi, crna je izvor hranljivih materija. Preporu─Źljivo je da ima što viši procenat kakaa u sebi.

– Odre─Ĺene vrste ─Źokolade mogu biti izvor praznih kalorija, što zna─Źi da vaše telo prvenstveno dobija kalorije i vrlo malo vitamina, minerala ili fitonutrijenata. Tako mo┼że do─çi do naglog pada še─çera u krvi, što dovodi i do neizbe┼żne promene raspolo┼żenja, pove─çanja gladi, a onda i do gojaznosti- objašnjava Best.

4. Smanjuje se ┼żelja za vo─çem

Neka istra┼żivanja tako─Ĺe pokazuju da kada jedete prera─Ĺen ili dodat šec╠üer, vec╠üa je verovatnoc╠üa da c╠üete stec╠üi naviku da ┼żudite za još više šec╠üera. I tada c╠üemo ─Źešc╠üe posezati za više ─Źokolade ili slatkiša umesto prirodnih šec╠üera.

Voc╠üe mo┼że biti odli─Źan na─Źin da dobijete prirodne šec╠üere i ugljene hidrate koji su vam potrebni, ali ako jedete ─Źokoladu svaki dan, to mo┼że promeniti vašu ┼żelju za šec╠üerom i prirodnom slatkoc╠üom.

„Kada redovno jedete dodat šec╠üer, mo┼żete po─Źeti da gubite ukus za pravu slatkoc╠üu, poput voc╠üa“, dodaje Best.

5. Unos magnezijuma

Što je ─Źokolada tamnija, to je vec╠üa njena nutritivna vrednost i više magnezijuma sadr┼żi.

– ─îokolada sadr┼żi magnezijum, koji ima mnoge prednosti i koji je mineral koji se prirodno nalazi u zemlji, kao i u ljudskom telu.

Neophodan je za ┼żivot jer se nalazi u svakoj c╠üeliji tela i va┼żan je za obavljanje mnogih telesnih funkcija. Ovaj mineral je tako─Ĺe va┼żan za zdravlje mozga, a deluje i na krvne sudove – zaklju─Źuje Best.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE