Obrenovac, 02.07.2022

OVE NAMIRNICE NIKAKO NE SMETE DA DRŽITE ZAJEDNO


Izvor: Espreso/Brightside/Lokalne novine | Obrenovac, 05.05.2022.
Kvare se BRZINOM SVETLOSTI, za 1 VOĆE NAROČITO VAŽI

Foto:Aleksandra Čolić


Neke kombinacije su savršene u salatama, ali ovo voće i povrće nikada ne treba skladištiti zajedno.

1. Jabuke i šargarepe

Jabuke proizvode puno etilena, zbog čega morate biti oprezni kada ih skladištite s drugom hranom. Nemojte stavljati jabuke uz šargarepu, jer će ubrzo dobiti gorak ukus.

2. Krastavci i paradajz

Krastavci su vrlo osetljivi na etilen. Bolje je da ih ne čuvate zajedno sa paradajzom, iako su savršeni par u salati. Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje opcija je da ih čuvate u frižideru.

3. Luk i krompir

Luk brzo upija vlagu, a krompir daje previše vlage, pa ove dve namirnice nikako ne bi trebalo da držite zajedno. Ako ih skladištite zajedno krompir će početi da pušta korenje, a luk zelene izdanke.

4. Banane i avokado

Ako je vaš avokado prezreo, držite ga dalje od banana. Međutim, ako želite da brže sazre, onda nezreli avokado možete staviti u papirnatu vrećicu i spremiti uz banane.

5. Breskve i banane

Zrele breskve nemojte držati u blizini banana jer će sav etilen koji banane ispuštaju uzrokovati brže sazrevanje breskve nego inače.

6. Patlidžani i dinje

Patlidžani se mogu brže pokvariti ako ih držite blizu dinje.

7. Grožđe i mango

Grožđe ne podnosi drugo voće ili povrće u blizini. Mango ispušta previše plina etilena i proces sazrevanja i truljenja događa se brže. Osim toga, povrće jakog mirisa samo je užasan suputnik grožđu jer ono lako upija mirise.

8. Borovnice i jagode

Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebalo. U redu je čuvati nezrele jagode s borovnicama, međutim, ako su obe vrste bobičastog voća prezrele, pojedite ih u roku od nekoliko dana.

9. Nektarine i kupus

Nektarine proizvode puno etilena, pa ako ih skladištite zajedno, kupus će se vrlo brzo pokvariti. Kupus je bolje čuvati u plastičnoj vrećici u frižideru do dve nedelje, piše Brightside.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE