Obrenovac, 21.06.2024

KOLIKO ČESTO MOKRITE?


Izvor: Kurir.rs/Srbija Danas/Lokalne novine | Obrenovac, 06.01.2023.
Broj odlaska u toalet govori o zdravlju: Evo kada odlazak u toalet ukazuje na BOLEST!

Foto:Shutterstock


Mokrenjem se telo rešava toksina i suvišne tečnosti, a boja mokraće može reći dosta toga o našem zdravlju. Kao i na boju mokraće, važno je obratiti pažnju i na to koliko često mokrite u jednom danu.

Koliko ćete puta dnevno mokriti, najpre zavisi od toga koliko tečnosti unosite u organizam. Ipak, postoji optimalna brojka koliko puta bi trebalo da mokrimo, a sve što je iznad te brojke može ukazivati na zdravstveni problem.

Neke žene mokre svakih sat vremena i smatraju da je to normalno, ali učestalost odlaska u WC ipak bi trebalo da bude manja. Trebalo bi da mokrimo 6-7 puta dnevno, to je optimalna brojka. I tu se podrazumeva da dnevno popijete dve litre vode. Što se tiče odlaska u WC noću, jedno se noćno mokrenje toleriše, dok sve preko već predstavlja problem.

Što se tiče žena koje mokre svakih sat vremena, najčešće se radi o dva moguća zdravstvena uzroka preučestalog mokrenja.

Ako ne postoje simptomi tipični za upalu bešike poput peckanja i bola, odnosno osećaja pritiska pri mokrenju, drugi je najčešći razlog prečestog mokrenja kod žena prekomerno aktivna bešika. To znači da se bešika napuni s premalo urina i osoba oseća iznenadnu potrebu za mokrenjem. Prekomerno aktivna bešika uglavnom se leči tabletama.

Suprotno prečestoj potrebi za mokrenjem, neke osobe imaju upadljivo retku potrebu za mokrenjem. Retka potreba za mokrenjem najčešće znači da osoba ne unosi dovoljno tečnosti, odnosno da je dehidrirana.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE