Obrenovac, 24.06.2024

NAU─îNA STUDIJA POTVRDILA


Izvor: Kurir/Link istrazivanja/Lokalne novine | Obrenovac, 07.12.2022.
Elektronske cigarete manje ┼ítetne od klasi─Źnih cigareta, umanjuju kardio-vaskularna o┼ítec╠üenja

Foto:Pixabay


Istra┼żiva─Źi „Centra za primenu koncepta smanjenja štete“ otkrili su da prelazak na elektronske cigarete i proizvode koji zagrevaju duvan mo┼że smanjiti vaskularna oštec╠üenje i razvoj bolesti povezanih sa pušenjem.

Ovaj nau─Źni rad, koji je trajao dve godine, objavila je me─Ĺunarodna grupa stru─Źnjaka sprovode─çi analize kroz nezavisne laboratorije. Fokus ovog istra┼żivanja je bio na proceni štete izazvane na ─çelijama koje ─Źine unutrašnjost krvnih sudova. Naime, prate─çi najviše me─Ĺunarodne nau─Źne standarde, istra┼żiva─Źi su uporedjivali nivo štetnog uticaja na te ─çelije kod konzumiranja klasi─Źnih cigareta u odnosu na koriš─çenje elektronskih, odnonso proizvoda koji zagrevaju duvan.

Jednostavno „šteta koju mogu izazvati elektronske cigarete je znatno manja od štete koju izaziva dim klasi─Źne cigareta“, objašnjava prof. Masimo Karuzo, autor studije i isti─Źe da ovo istra┼żivanje osporilo pojedine ideje da su eletronske cigarete jednako ili sli─Źno štetne kao tradicionalne koje sagorevaju duvan.

„Zanimljiva je ─Źinjenica da prelazak na proizvode bez sagorevanja umanjuju kardio-vaskularna oštec╠üenja i smanjuje moguc╠ünost pojave bolesti povezanih sa pušenjem kao što su arteroskleroza i hipertenzija“, ka┼że prof. Karuzo

Prof. Rikardo Polosa, osniva─Ź Centra smatra da rezultati ove studije mogu imati veliki zna─Źaj u oblasti javne politike u prevenciji zdravlja ljudi. ”Imaju─çi u vidu neuspeh dosadašnjih strategija u borbi protiv duvanskog dima, ovi podaci pru┼żaju korisne nau─Źne informacije koje mogu pomo─çi kreatorima javnih politika prilikom donošenja odluka o na─Źinu regulisanja ovih proizvoda“, isti─Źe prof. Polosa.

Pušenje klasi─Źnih cigareta, odnosno izlo┼żenost dimu koji nastaje sagorevanjem duvana, naj─Źe─çi je pokreta─Ź bolesti poput arteroskleroze. Oštec╠üenje ─çelija unutrašnjih krvnih sudova predstavlja prvobitnu patološku pojavu kod tradicionalnog pušenja, stoji u analizi.

Nau─Źnici naglašavaju da smanjenje izlo┼żenosti toksinima dima cigarete mo┼że rezultirati ubla┼żavanjem štetnog uticaja na razvoj kardiovaskularnih bolesti. Brojne me─Ĺunarodne studije su to potvrdile. ─ćelije izlo┼żene aerosolu e-cigareta zadr┼żavaju svoju sposobnost da efikasno obnavljaju male rane u krvnim sudovima, za razliku od c╠üelija izlo┼żenih dimu klasi─Źne cigareta, kojima je veoma ote┼żana sposobnost samoobnavljanja, zaklju─Źuju nau─Źnici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE