Obrenovac, 24.06.2024

AKO PIJETE PUNO KAFE MOGU VAM SE DESITI GROZNE STVARI


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 09.10.2022.
Stručnjaci UPOZIRILUI!

Foto:Profimedia


Dok su jedni ubeđeni da im ništa neće biti ako piju koliko god hoće kafe, drugi smatraju da im smeta prevelika količina kofeina.

Jedna studija koja je procenjivala 40.000 odraslih otkrila je da ispijanje više od prosečne četiri šolje kafe dnevno uzrokuje neprijatne nuspojave.

Pored toga, nedavno istraživanje Evropskog kardiološkog društva otkrilo je da su prihvatljive dve do tri šolje dnevno. Osim toga, zaključeno je da sve vrste kafe – mlevena, instant i kafa bez kofeina, imaju pozitivne efekte koji mogu da produže život. Naravno, ako se konzumiraju u normalnim količinama.

Stručnjaci izdvajaju pet velikih promena u organizmu koje su posledice prevelike količine kafe:

1. Osećaj anksioznosti Prosečna šolja kafe sadrži 95 miligrama kofeina. Dakle, ako biste popili više od četiri šolje kafe, uneli biste oko 500 miligrama kofeina dnevno. Jedna studija koju je sproveo Journal of Psychopharmacology navodi da veliki konzument kofeina može da oseti visok nivo stresa, anksioznosti pa čak i depresije.

Studija kaže da se konzumacija više od 1.000 miligrama kofeina nedeljno čak pokazala kao izazivač visoke anksioznosti.

2. Loš san Redovno konzumiranje velike količine kafe može da prouzrokuje probleme s normalnim obrascima spavanja, naročito ako popodne uživate u šolji omiljenog napitka. Jedno istraživanje je ocenjivalo 197 srednjoškolaca, gde je mešoviti broj korisnika s umerenim unosom kofeina prijavio ranojutarnje buđenje i dnevnu pospanost u poređenju s grupom koja je pila manje količine kofeina.

Iako postoji mnogo zdravstvenih dobrobiti redovnog ispijanja kafe, svođenje dnevnog unosa kafe na minimum, i to ujutro, može da pomogne u kvalitetnijem spavanju noću.

3. Ubrzani otkucaji srca Iako je jedna kontrolisana studija pokazala da ispijanje 100 miligrama kofeina između svakih sat do pet sati, nije prouzrokovalo ubrzanje otkucaja srca, ispijanje značajnih količina može da dovede do promene ritma otkucaja, ali za to bi bila potrebna značajna količina kofeina.

4. Drhtavica Ako ste ikada osetili drhtanje nakon previše šolja kafe – to se, u stvari, može definisati kao predoziranje kofeinom, koje može da prouzrokuje glavobolježu, tremu, teškoće sa spavanjem i već spomenuti, ubrzan rad srca.

5. Umor Prirodno je okrenuti se kafi, ili drugim oblicima kofeina, kada se osećate umorno. Ali konzumiranje previše kofeina zapravo može da ima negativan učinak, naročito ako sadrži dodatne šećere.

U studiji koja je objavljena u časopisu “Innovations in Clinical Neuroscience”, u kojoj su učesnici dobijali određene količine kofeinskih energetskih pića, utvrđeno je da redovno ispijanje kofeinskih napitaka, naročito onih sa šećerom, zazivalo mentalni umor kod učesnika, prenosi 24sata.hr

Kada planirate da spavate, nemojte da pijete kafu jer ćete ostati budni, a poremećen san kasnije će dovesti do još većeg umora tokom dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE