Obrenovac, 24.06.2024

PROMENE U CELOM ORGANIZMU


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 11.10.2022.
Evo šta će se desiti ako ne jedete ČOKOLADU mesec dana

Foto:Profimedia


Izbacivanje Äokolade iz ishrane može zvučati kao zahtevan zadatak, ali ima mnogo pozitivnih efekata

Kada eliminišete šećer iz svoje ishrane, oslobađate se jednog od glavnih uzroka promena raspoloženja i razdražljivosti. Često se dešava da kompanije ne navedu tačno količinu šećera koja se nalazi u njihovim proizvodima. Iz tog razloga je teško pratiti koliko šećera konzumirate svakog dana.

Gojenje

S obzirom na to da čokoladu gotovo svi redovno konzumiraju i da je ona najčešÄ‡i uzrok gojenja, ukoliko napravite pauzu od mesec dana, bićete u formi i poboljšaćete celokupno zdravlje.

Gorušica

Kada je reč o gorušici, najčešÄ‡e mislimo kako je izaziva pržena hrana, alkohol i slično. To je svakako tačno, ali da li ste znali da je čokolada takođe jedan od krivaca za ovaj problem? Konzumiranje čokolade pogoršava simptome gorušice, tj. refluksa kiseline. Stručnjaci tvrde da što je čokolada slađa, to je opasnija za želudac.

Loš san

Oni koji uveče jedu čokoladu uglavnom imaju problem sa spavanjem jer čokolada sadrži kofein koji razbuđuje. Kofein nije rizičan ukoliko ga konzumirate u toku dana, ali ako ga unosite u organizam u kasne sate, vaš san će biti poremećen. Kofein takođe može doprineti anksioznosti, pa umereno konzumiranje ove poslastice može učiniti da se osećate bolje i opuštenije.

Kontrolisanim unosom čokolade smanjićete rizik od bolesti jetre i dijabetesa. Istraživanje objavljeno u jednom stručnom magazinu pokazalo je da postoji korelacija između većeg unosa šećera i povećanog rizika smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko odlučite da odustanete od čokolade i priklonite se zdravijim alternativama, poput voća i orašastih plodova, ovaj rizik će, naravno, biti manji.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE