Obrenovac, 25.09.2022

OVO JE VELIKA OPASNOST PRVIH DANA VRUĆINE


Izvor: Kurir.rs/Ženablic/Lokalne novine | Obrenovac, 13.05.2022.
Doktor Čokanović upozorio: Morate da uradite OVO, da bi ste izbegli KOLAPS zbog toplote

Foto:Profimedia


Vreme se naglo menja, i iz prohladnih prolećnih dana, iako još uvek nije kraj proleća, ulazimo u gotovo letnje vrućine, a takve promene vremena uvek sa sobom nose i određene rizike.

Doktor Aleksandar Čokanović iz Hitne pomoći rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da bi ovih dana trebalo da se pripaze svi koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, jer su vremenske promene sve ekstremnije, a prema prognozi, iduće nedelje biće i 30 stepeni.

- Od primljenih poziva, svaki treći bio je vezan za bol u grudima i to je za nas očekivano, zbog velikih temperaturnih razlika. Preko dana je odjednom sve toplije, a uveče su temperature mnogo niže i hronični bolesnici moraju da paze na svoje stanje. Da ne reaguju na svoju ruku već da uzimaju terapiju, a da se oko dodatnih medikamenata posavetuju sa lekarom - rekao je on.

Trebalo bi da se pripazi na tegobe drugačije od uobičajenih, i doktor Čokanović je posebno upozorio pacijente koji boluju od hipertenzije.

- Verujem da će većina poželeti da se prošeta po lepom vremenu, i to inače savetujemo. Ali mnogi ne znaju koliko je opasno prvo Sunce, pacijenti koji izađu napolje, a imaju visok pritisak, u velikom broju slučajeva neće kontrolisati svoje stanje, već samo uzeti terapiju. I onda ako uđu u, recimo, gradski prevoz gde je vruće i zagušljivo, rizikuju kolaps - rekao je lekar.

Upozorenje je i za ljude koji imaju osetljivu kožu, jer prvi zraci Sunca mogu da im nanesu opekotine. Obavezna je krema sa zaštitnim faktorom i za one koji se inače klone Sunca, i one koji vole da pocrne, rekao je doktor Čokanović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE