Obrenovac, 02.07.2022

EVO KOLIKO DUGO SME DA STOJI ŠAMPON NA KOSI


Izvor: Espreso/Ona/Lokalne novine | Obrenovac, 14.04.2022.
Čitavo vreme mislite pogrešno

Foto:Profimedia


Ova i mnoge druge dileme muče svakoga ko se na profesionalan način ne bavi svojim vlasima. Profesionalni frizeri imaju odgovore na sve.

Da li kosu treba prati svaki dan ili je bolje da to radimo što ređe, treba li je osušiti fenom ili pustiti da se prirodno osuši? Ove i mnoge druge dileme muče svakoga ko se na profesionalan način ne bavi svojim vlasima. Profesionalni frizeri imaju odgovore na sve, ali čini se da nisu usaglašeni i da je jedini univerzalni odgovor: sve zavisi.

Ipak, oni znaju da veliki uticaj na konačni rezultat ima vreme, odnosno koliko dugo ostavljamo proizvode za negu da deluju na samim vlasima. Kada je reč o tome, oni preporučuju jedno pravilo - takozvano 60/180, jer, kako tvrde, šampon samo tako pravilno deluje.

Dugo je važilo pravilo da je dovoljno šampon kratko umasirati u teme i dužini, isprati ga i potom pustiti regenerator da deluje što je duže moguće. Zapravo, šamponu je potrebno neko vreme pre nego što njegovi sastojci zaista razviju svoj optimalni efekat. Ovo se posebno odnosi na one vrste šampona koji imaju ulogu da obnove i hidriraju vlasi.

Koliko dugo šampon treba da stoji na kosi ?

Odgovor na pitanje koliko dugo šampon treba da stoji na kosi pre nego što ga isperete, takođe glasi: sve zavisi. Šampon bi trebalo da deluje između jednog i tri minuta, odnosno 60 i 180 sekundi, kaže profesionalni frizer Gabrijel Lano.

- Što je kosa duža i oštećenija, šamponu treba duže da deluje - kaže on.

I upravo tako funkcioniše pravilo 60/180: ako imate farbanu, jako dugu kosu koju svakodnevno stilizujete raznim proizvodima, svakako treba da ostavite šampon da deluje tri minuta. Samo na ovaj način će kosa biti temeljno oprana, teme čisto i vlasi će moći da upiju hranljive sastojke iz šampona.

Ukoliko je vaša kosa nešto kraća, ne izlažete je čestom stilizovanju, ne koristite svakodnevno lak, gel ili ulja, dovoljno je da šampon ostavite da deluje 60 sekundi.

Kako da pravilno nanesete šampon ?

Pravilno nanošenje šampona je takođe važno. Uvek bi trebalo da počnete od temena, zatim polako i pažljivo da provlačite prste kroz ostatak kose do krajeva. Ovako uklanjate sve ostatke proizvoda za stilizovanje kose i dajete kosi potrebnu negu.

Još jedan savet profesionalca za kosu je masaža u toku pranja kose. Ako podstaknete vlasište masiranjem, koža i kosa će bolje upiti proizvode za negu, što na kraju rezultira dobrim rezultatom.

Vaša kosa će duže biti čista, ostaće sveža, jaka i zdrava.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE