Obrenovac, 03.07.2022

PRVI SIMPTOMI DEMENCIJE


Izvor: Espreso/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 16.03.2022.
Obratite pažnju, lekari UPOZORAVAJU na porast obolelih od ove bolesti

Foto:Profimedia


Neurolog Boban Stepić kaže da bi na ovo degenerativno oboljenje trebalo posumnjati onda kada se kod starijih ljudi javi izraženi poremećaj raspoloženja i gubitak volje:

- To su najčešÄ‡e prvi znaci da je reč o demenciji. Međutim, kako je reč o kompleksnom poremećaju, koji remeti mnogobrojne sfere funkcionisanja, ona može da se ispoljava i kao otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao što su korišÄ‡enje telefona ili pripremanja obroka. Neretko je prisutna i sumnjičavost, uz pričanje neprikladnih šala i viceva, ponavljanje pitanja, poremećaj seksualnog ponašanja, halucinacije, poremećaj pamćenja, dezorijentisanost u vremenu i prostoru, pišu Novosti.

Ipak, dr Stepić ističe da pravila sa demencijom nema, jer svaki od nabrojanih simptoma može da bude prvi, a mogu se javiti i brojni drugi.

- Međutim, povoljna okolnost je da su dijagnostički kriterijumi danas vrlo rafinirani, tako da često samo na osnovu kliničkih parametara uspešno identifikujemo skoro 90 odsto dementnih pacijenata - kaže naš sagovornik. - Inače, od nekog oblika demencije u svetu boluje 50 miliona ljudi. Za 20 godina taj broj će se udvostručiti, pa se 2050. godine očekuje između 130 i 150 miliona onih koji će se suočiti sa nekim od problema lošeg pamćenja i rasuđivanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE