Obrenovac, 24.06.2024

DA LI JE MOŽDANA SMRT KRAJ ŽIVOTA?


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 16.12.2022.
Knežević: Predrasude svakog dana ODNESU jedan ŽIVOT! Smrtno obolelima je DONIRANJE jedini SPAS

Foto:Profimedia


Udruženje “Zajedno za novi život” pokrenulo je kampanju pod nazivom “Još si mi trag”. Više od 2.000 ljudi, uključujući i 30-oro dece, čekaju na transplantaciju organa i na spasonosno DA. Da li smo izgubili empatiju, humanost ili je po sredi samo neznanje i neupućenost, pitali su voditelji emisije Puls Srbije, između ostalog, dr Sašu Kneževića, specijalistu anesteziologije.

Deo poruke ove kampanje glasi: "Donirajte organe preminulih članova porodice u slučaju moždane smrti. U Srbiji više od 2.000 ljudi čeka transplantaciju organa..."

Moždana smrt nastupa kada je mozak toliko oštećen da više ne možemo da spasimo pacijenta, a nijedan drugi organ bez njega ne može da radi. Mi veštački održavamo rad organa,a to nije isto kao kod normalnog rada organa - rekao je Knežević.

Doniranje organa je nešto što će pomoći onima koji čekaju srce, bubreg, jetru, pluća.

- Mnogi pacijenti su se upokojili, jer mi nemamo donore, a nemamo ni saglasnost porodice. Naš zakon je kao i svi evropski zakoni. NIkad nije bilo malverzacija i mahinacija. Posle kovida kao da smo izgubili empatiju i humanost. Bili smo u evropskom proseku, zbrinjavali smo 20 pacijenta sa jetrom godišnjem. Ono što me zabrinjava kao lekara je gubljenje jednog pacijenta zbog nesaglasnosti porodice - podelio je on.

Kao prvi razlog za mali odziv donora, Knežević je okrivio predrasude.

- To je demografska psihologija u određenim delovima Srbije. Sve su to običaji i predrasude. Pacijenti umiru, a porodica ne daje saglasnost za donaciju organa - rekao je Knežević.

Šta je potrebno da se uradi da bi porodice dale saglasnost Knežević je preporučio da svaki pojedinac zamisli poziciju nekog kome je hitno potrebna transplantacija od koje će mu zavisiti život.

- Ja volim i razumem naš narod, ali treba probuditi savest i empatiju u našim građanima - ispričao je Knežević.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE