Obrenovac, 07.06.2023

PRVI SLU─îAJ MAJMUNSKIH BOGINJA OTKRIVEN I U SRBIJI


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 18.06.2022.
Ovih 10 stvari morate znati o NJIMA

Foto:Profimedia


Virus majmunskih boginja potvr─Ĺen je danas u Srbiji. Prvi slu─Źaj zaraze je muška osoba koja je stigla iz Nema─Źke.

Laboratorijska dijagnostika je sprovedena na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Kako se navodi, teritorijalno nadle┼żni zavod za javno zdravlje izvršio je epidemiološko istra┼żivanje slu─Źaja i sprovedene su sve mere evidencije, testiranja, prijavljivanja i kontrole daljeg širenja infekcije u skladu sa stru─Źno metodološkim uputstvom.

Zabrinutost zbog širenja majmunskih boginja izrazila je i Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

- U vreme kada ulazimo u letnju sezonu -– sa okupljanjima, festivalima i izlascima, strahujem da se ubrzava prenos - rekao je ranije direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu – Hans Kluge.

Šira javnost u našim krajevima verovatno nikada pre nove pojave u poslednjim mesecima nisu ni ─Źuli za ovu bolest, ali je ona ipak ve─ç decenijama poznata epidemiolozima, mada se smatralo da je uglavnom ograni─Źena na prostor Afrike.

Ovo su deset stvari koje morate da znate o majmunskim boginjama.

1. Šta i kako

Stru─Źnjaci su objasnili da su majmunske boginje virus, odnosno virusna zoonoza, koji se sa ┼żivotinja prenosi na ljude. Prvi put je otkrivena još 1958. godine kod majmuna, pa je otuda i došao sam naziv bolesti.

Majmunske boginje su isti ─Źlan porodice kao i male boginje. Manje su zarazne od malih boginja i uzrokuju manje slu─Źajeva teške bolesti. U ovu porodicu spadaju i velike boginje.

2. Odakle

Slu─Źajevi su se do sada sporadi─Źno pojavljivali uglavnom u Centralnoj i Zapadnoj Africi, u tropskim krajevima, i to prvo kod glodara i primata. Prvi slu─Źaj kod ljudi registrovan je 1970. kod deteta u Kongu i od tada su slu─Źajevi bolesti ve─çinom prijavljivani u ruralnim i prašumskim podru─Źjima Konga i Zapadne Afrike.

Prvi slu─Źaj izvan Afrike prijavljen je 2003. godine u SAD.

Doktor Dejvid Hejman, profesor infektologije i vode─çi savetnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO), izjavio je ranije da se novo širenje majmunskih boginja u razvijenim zemljama mo┼że objasniti rizi─Źnim seksualnim odnosima na dve masovne rejv ┼żurke u Evropi.

On tvrdi da se širenje bolesti, koja je ina─Źe registrovana bila samo u Africi, objašnjava seksualnim odnosima izme─Ĺu biseksualnih i gej muškaraca na rejv ┼żurkama u Španiji i Belgiji. Ranije se majmunske boginje nisu širile van Afrike, a prenosile su se sa ┼żivotinja na ljude.

3. Simptomi

Postoje prakti─Źno dve faze bolesti. U prvoj fazi, koja traje do pet dana, javljaju se groznica, jaka glavobolja, oticanje limfnih ─Źvorova, bol u le─Ĺima i miši─çima, malaksalost. U drugoj, koja se naziva erupcija, na ko┼żi se pojavljuju osipi, naj─Źeš─çe na licu i ekstremitetima. Osip se pretvara u plikove, koji kasnije prelaze u lezije i kraste. Broj lezija varira: od dve-tri do nekoliko hiljada. Kraste se suše i otpadaju.

Period od infekcije do pojave prvih simptoma je od pet do 13 dana, ali mo┼że da bude ─Źak i tri nedelje.

4. Terapija

Ne postoje ni specifi─Źna vakcina, ni terapija za le─Źenje majmunskih boginja. Ipak, istra┼żivanja su pokazala da je vakcina protiv velikih i malih boginja u 85 odsto slu─Źajeva efikasna u prevenciji te bolesti. Oni koji su ro─Ĺeni pre 1978. u našem regionu su primili vakcinu protiv velikih boginja, dok su mla─Ĺe osobe potencijalno podlo┼żne ukoliko bi stupile u kontakt sa zara┼żenim. Le─Źenje podrazumeva samo ubla┼żavanje simptoma kako bi se spre─Źile dugoro─Źne posledice. Pacijenti treba da uzimaju više te─Źnosti i hrane.

5. Prenošenje

Infekciju prenose zara┼żene ┼żivotinje, ali je sada mogu─çe i sa ─Źoveka na ─Źoveka. Konzumiranje mesa zara┼żenih ┼żivotinja je, tako─Ĺe, faktor rizika.

Me─Ĺu ljudima se prenosi u bliskom kontaktu, direktno od zara┼żene osobe ili predmeta koje je ona koristila.

- Prvenstveno se prenosi kaplji─Źnim putem - poru─Źuju iz SZO.

Španski i britanski stru─Źnjaci, koji imaju najviše obolelih, tvrde da se virus ne prenosi tako lako me─Ĺu ljudima.

Najva┼żnija prevencija je izbegavanje kontakta za zara┼żenim osobama, kao i redovno pranje ruku.

6. Istorija

Prvi slu─Źaj majmunskih boginja zabele┼żen je 7. maja ove godine u Velikoj Britaniji. Prvi pacijent putovao je u Nigeriju, gde se veruje da je inficiran, pre nego što se vratio u Englesku. I virus je krenuo da se širi svetom. Slu─Źajevi majmunskih boginja zabele┼żeni su u SAD, Kanadi, Australiji, Francuskoj, Italiji, Nema─Źkoj, Španiji, Portugalu, Gr─Źkoj, Švedskoj...

Ipak, ohrabruju podaci da za sada nije bilo te┼żih slu─Źajeva i da su svi posle 10-15 dana ozdravili.

7. Sojevi

Stru─Źnjaci tvrde da je otkriveno više sojeva majmunskih groznica, ali da su dva glavna - kongo i zapadnoafri─Źki soj. Kongo soj je te┼żi oblik i ima stopu smrtnosti od deset odsto, dok je zapadnoafri─Źki bla┼ża varijanta, sa stopom smrtnosti od jedan odsto.

Slu─Źajevi koji su registrovani prethodnih nedelja u Evropi pripadaju zapadnoafri─Źkom soju.

8. Misterija

U upozorenju Agencije za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije istaknuto je da su nedavni slu─Źajevi bili prete┼żno me─Ĺu muškarcima koji su se identifikovali kao homoseksualci, biseksualci ili muškarci koji imaju seks s muškarcima, te im se savetuje da budu svesni toga, navodi Rojters.

I španska istra┼żivanja su donela sli─Źne rezultate. Oboleli su uglavnom mla─Ĺi ljudi, u velikoj ve─çini muškarci, a kod onih koji ne spadaju u grupu homoseksualaca, radi se o muškarcima koji su imali, kako je saopšteno, "seksualne usluge visokog rizika".

9. Epidemije

Prvi slu─Źaj van Afrike zabele┼żen je 2003. u SAD kada je od majmunske groznice obolela 81 osoba. Me─Ĺutim, nije bilo smrtnih slu─Źajeva. Tokom 2017. u Nigeriji je došlo do najve─çeg širenja bolesti, imali su 172 zara┼żenih, od kojih su 75 odsto bili muškarci izme─Ĺu 21 i 40 godina. A zašto je baš sada došlo do širenja van Afrike? Jedan od mogu─çih scenarija koji stoji iza porasta slu─Źajeva je pove─çano putovanje kako se ukidaju ograni─Źenja zbog kovida 19.

10. Trajanje

Fabijan Lenderc iz nema─Źkog instituta “Robert Koh” nazvao je ranije ove slu─Źajeve vrstom epidemije, ali je ocenio da ne bi trebalo da traje dugo.

- Slu─Źajevi su izolovani, imamo konatkte pra─çenja i postoje lekovi i efikasne vakcine koje se mogu koristiti ako bude bilo potrebno - dodao je on.

Kobna sauna u Madridu

Samo u španskoj prestonici Madridu je registrovano je na po─Źetku više od 20 slu─Źajeva, a najve─çi deo povezan je sa saunom koju je ministarstvo zdravlja kasnije zatvorilo. Kako su utvrdili epidemiolozi, ve─çina slu─Źajeva je imala neke veze sa saunom, bilo da se radilo o korisnicima objekta ili zaposlenima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE