Obrenovac, 05.10.2022

PRIPAZITE, SUNCE NEĆE DA VAS MILUJE


Izvor: Kurir.rs/Lena/B.M./Lokalne novine | Obrenovac, 23.06.2022.
Evo kako da reagujete na OVE tegobe, može da ih izazove najnoviji VRELI TALAS

Foto:Shutterstock


Izrazito visoke temperature koje meteorolozi najavljuju naredne nedelje prete da mnogima ugroze zdravlje. Ovo su najčešće tegobe koje mogu biti izazvane predstojećim vrelim talasom, a evo kako da na njih reagujete:

OSIP - Rani je znak toplotnog stresa, javlja se kada koža i odeća usled neisparenog znoja ostaju vlažne. Mogu da budu zahvaćene male površine kože, ali i ceo trup. Češće menjajte odeću!

OTOCI - Javljaju se na nogama, mogu i na rukama. Tretiraju se podizanjem nogu i rashlađivanjem, boravkom u hladnijem prostoru jedan do dva dana.

TOPLOTNA SINKOPA - Iako se smatra najblažim poremećajem termoregulacije, karakteriše je gubitak svesti, najčešće tokom obavljanja fizičke aktivnosti na vrućini. Do nje dolazi nakon dva sata rada usled povećanog gubitka i nedovoljnog unosa tečnosti.

Prisutni su i hladna i vlažna koža, slab puls. Stanje zahteva medicinsku pomoć, a osobu treba premestiti na hladniju lokaciju, staviti u vodoravan položaj i, ako je svesna, započeti rehidraciju malim gutljajima ohlađene (ne i ledene!) vode.

Prevencija: smanjeni intenzitet ili kraće vreme obavljanja poslova, redovno unošenje tečnost - jedna čaša vode na 20 minuta.

GRČEVI - Nastaju naglo ili dva do tri sata posle napora u vreloj sredini zbog prekomernog znojenja, praćeni su bolom u mišićima ekstremiteta i stomaka. Posledica su gubitka tečnosti i elektrolita - natrijuma, kalijuma i magnezijuma.

Osobu premestite u hladniji prostor, oslobodite je viška odeće, ponudite joj ohlađenu slanu vodu ili neko sredstvo za rehidraciju.

SUNČANICA - Nastaje prekomernim direktnim izlaganjem suncu, pre svega glave i vrata. Počinje jakom glavoboljom, rastom temperature, česti su umor i malaksalost, pospanost, vrtoglavica, zujanje u ušima, kratkotrajni gubitak sluha, kod starijih dolazi do gubitka svesti.

Osobu sklonite u klimatizovanu, zamračenu i dobro provetrenu prostoriju, istuširajte je mlakom vodom ili je umijte, stavite hladne obloge na čelo i vrat, dajte tečnost (često a manje). Ako tegobe traju duže od 24 sata, potrebna je pomoć lekara.

Svima se savetuje da skrate boravak na suncu i glavu prekriju kapom/šeširom svetle boje. Glavu i vrat rashlađujte kvašenjem.

TOPLOTNA ISCRPLJENOST - Najčešća je kod neaklimatizovanih osoba prvih dana izloženosti dejstvu vrućine i pojačane vlažnosti, uglavnom zbog preterane fizičke aktivnosti. Manifestuje se pojačanim znojenjem, grčevima, glavoboljom, poremećajem vida, povraćanjem, padom krvnog pritiska i malaksalošću, gubitkom svesti.

Smestite osobu u hlad ili rashlađenu, zamračenu prostoriju, skinite joj odeću, polivajte mlakom vodom, stavite obloge na glavu i potiljak, dajte rashlađenu tečnost u malim gutljajima. Obavezno potražite medicinsku pomoć!

TOPLOTNI UDAR - Najteža je komplikacija, zahteva brzu intervenciju! Javlja se kod vrućine, visoke vlažnosti vazduha (veće od 70%) i male brzine strujanja vazduha, ali i u pregrejanom automobilu, javnom prevozu, u stanu...

Simptomi: temperatura + 40° C, slabost, topla i suva koža bez znojenja, ubrzan puls i disanje, pad pritiska, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje, drhtanje, mentalna konfuzija, nekada gubitak svesti (može da bude prvi znak).

Dok lekar ne pomogne, sklonite osobu od sunca ili iz pregrejanog prostora, skinite joj suvišnu odeću, umijte je ne previše hladnom vodom, dajte tečnost ako stanje dozvoljava. Zapamtite, nakon oporavka povećana je osetljivost na visoke temperature nekoliko nedelja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE