Obrenovac, 12.08.2022

HLADNIM TUŠEM RIZIKUJETE ZDRAVLJE


Izvor: Espreso/citymagazine.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 30.07.2022.
Evo šta preporučuju LEKARI!

Foto:Profimedia


Iako bi vam najverovatnije najviše prijalo da se istuširate hladnom vodom i time se rashladite, tako biste napravili veliku grešku.

Naime, ako ste znojavi ili vam je previše vruće, nikako ne bi trebalo da se tuširate hladnom vodom jer je to veliki šok za organizam.

Svakako da mlaka i topla voda ne deluju posebno privlačno tokom vrelih dana, ali prema mišljenju stručnjaka, upravo je to temperatura koja će najbolje rashladiti organizam.

Nauka kaže da hladan tuš ili kupka mogu da izazovu sasvim suprotne efekte. Tačnije, kada po ekstremnim vrućinama naše telo izložimo ledenoj vodi, organizam pokušava da reguliše temperaturu i da se zagreje. To znači da posle ledenog tuša može da vam bude samo toplije.

S druge strane, stručnjaci objašnjavaju da topla voda podstiče prirodni termoregulacioni sistem. Na taj način povećava se cirkulacija, telo se hladi, a posledice je niža temperatura.

Isto tako, hladan tuš na oznojeno telo je velika greška jer time možete samo da šokirate organizam i izazovete prehladu.

Dakle, najbolje je da se po velikim vrućinama tuširate toplom ili mlakom vodom jer ćete se tako na najbrži način rashladiti, a istovremeno izbeći prehladu.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE