Obrenovac, 02.07.2022

6 ZDRAVIH NAVIKA KOJE SU SAMO ZDRAVE ZABLUDE


Izvor: Espreso/Objektiv/Lokalne novine | Obrenovac, 31.05.2022.
Ne preterujte!

Foto:Profimedia


Tajna dugog i zdravog ┼żivota je u dobrim i zdravim navikama.

Me─Ĺutim, ljudi ponekad prave stvari rade na pogrešan na─Źin, zbog ─Źega, osim što ne posti┼żu ┼żeljeni rezultat, dodatno pogoršavaju stanje svog organizma.

Neophodno je obavljati zdrave navike na pravi na─Źin, kako bi one imale potpun efekat. Ovo su ─Źeste greške.

1. Ispijanje vode

Hidratacija je svakako neophodna, ali nedavna istra┼żivanja su pokazala da prevelikih koli─Źina vode zapravo mo┼że biti opasno jer smanjuje nivo soli u organizmu. Prevelika koli─Źina soli u telu, svakako je loša, a voda je korisna za njeno regulisanje.

2. Razgovor o problemima

Veliki broj ljudi, pa i sami stru─Źnjaci za psihologiju, savetuju da “izbacite” sve iz sebe, jer je to mnogo bolje nego da skupljate tugu i gor─Źinu.

Me─Ĺutim, studije su pokazale da, nakon nekog vremena, ponavljanje i razmišljanje o problemima zapravo mo┼że da dovede do anksioznosti, stresnih poremec╠üaja i depresije, jer razgovor o problemima podrazumeva razmišljanje o njima i njihovo ponavljanje.

Slede─çi put kada budete imali neki problem, razgovarajte o njemu, ali u cilju pronala┼żenja adekvatnog rešenja.

3. Jutarnje ve┼żbe

Studije su pokazale da nije naro─Źito zdravo ve┼żbati odmah nakon bu─Ĺenja. Stru─Źnjaci sa Univerziteta Brunel u Midlseksu, utvrdili su da zahtevni trening u ranim jutarnjim ─Źasovima mo┼że da pove─ça rizik od bakterijskih i virusnih infekcija, jer mo┼że da dovede do poreme─çaja imunog sistema.

Rizik za to nije veliki, ali je svakako preporu─Źljivo da trening obavljate nešto kasnije.

4. Vitaminski suplementi

Prodaja vitaminskih suplemenata je buknula kada je globalna pandemija bila u punom jeku. Vitamini svakako jesu dobri, ali oslanjanje samo na suplemente poput gvo┼ż─Ĺa, magnezijuma i vitamina B6, povec╠üava stopu mortaliteta, naro─Źito kod starijih ┼żena.

Isto tako, uzimanje vitamina E mo┼że da bude rizi─Źno po muško zdravlje. Neophodno je da se, na prvom mestu, postarate da neophodne hranjive materije unosite u svoj organizam preko hrane.

5. Preterivanje sa kremom za sun─Źanje

U toplijim mesecima, savetuje se da redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom, kako biste svoju ko┼żu zaštitili od štetnog uticaja sun─Źevih zraka. Me─Ĺutim, ako stalno koristite kreme sa zaštitnim faktorom, spre─Źavate ko┼żu da upije vitamin D.

Ovo mo┼że da dovede do rahitisa, osteomalacije i depresije. Britanski lekari savetuju da provedete oko 10 minuta dnevno na suncu, bez upotrebe zaštitne kreme.

6. Izbacivanje masti iz ishrane

Upamtite da nisu sve masti iste. Osloba─Ĺanje od “dobrih” masti kao što su omega-3 masne kiseline mo┼że biti štetno po vaše zdravlje. Ove korisne masti, prete┼żno se nalaze u ribi, orašastim plodovima i semenkama lana.

Odr┼żavaju ko┼żu i srce zdravim, pa pravite veliku grešku ako ih potpuno izbacite iz ishrane.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE