Obrenovac, 13.08.2022

ALERGIJA I KORONAVIRUS: KADA SVAKO KIJANJE STVARA STRAH


Izvor: B92 | Obrenovac, 15.04.2020.
U isto vreme smrtonosna bolest teroriše svet, sezona alergija započinje ili već u punom jeku.

Foto: depositphotos/leungchopan


Stručnjaci kažu da alergije mogu da utiču na respiratorni sistem i da ga učine krhkijim pa samim tim se tad lakše i možete zaraziti covidom-19.

Ako ste ovih dana nešto češće kijali, prva misao koja vam je došla do mozga verovatno je bila skraćenica koja sadrži broj 19. A možda je samo trebalo da pogledate kroz prozor i vidite da sve cveta.

Ako vas svrbi nos, crvene su vam oči i kašljucate, a skloni ste alergijama, važno je da se zaštitite. Kako to da uradite, za CNN objašnjavaju američki pulmolozi i alergolozi.

“Kada dobijete alergiju, u vašem telu dolazi do upalnih procesa. Ako ste alergični na polen i udahnete ga kroz nos, on će početi da vas svrbi. Doći će do curenja nosa i do drugih manjih upala koje mogu da oslabe vaš imunitet i olakšaju prodor virusu covid19“, rekla je doktorka Lejki Rajt koja je na specijalizaciji za alergije i imunologiju u bolnici u Bostonu.

Zato stručnjaci tvrde da je važno postupati preventivno.

“Pokušajte da se što manje izlažete uzročnicima alergija i počnite sa uzimanjem lekove već sada kako biste umanjili simptome alergije što je više moguće i time sprečili stvaranje sluzi ili nastajanje upala“, preporučuje pedijatar Met Doerti specijalista za lečenje astme i alergija kod dece.

On ističe da je najvažnije da se na minimum svede “stvaranje sluzi”.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE