Obrenovac, 28.07.2021

Ananas, prirodna riznica enzima, vitamina i minerala


Izvor: Radiosarajevo.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 18.07.2017.
Ananas je poznat kao voće koje pomaže kod mršavljenja i uklanjanja celulita, ali takođe štiti srce i krvne sudve. Ovo voće sadrži gotovo sve vitamine i 16 različitih minerala

Foto:Thinkstock
Budući da sadrži izuzetno velike količine enzima bromelaina, smatra se jednim od najzdravijih prirodnih lekova.

Bromelain ima mnoga pozitivna svojstva po zdravlje: smanjuje otoke, deluje protivupalno, razgrađuje belančevine, razređuje krv i smanjuje gustinu sluzi, što je važno kod onih koji imaju astmu i hronični bronhitis. U kombinaciji sa drugim enzimima može da utiče na ublažavanje simptoma infekcija urinarnog trakta.

Nutricionisti, zbog svega navedenog, ananas smatraju idealnom hranom za ljude sa aterosklerozom i artritisom.

Bromelain je odličan protiv štetnih bakterija u crevima, a dobar je i za pročišćavanje organizma. S obzirom na to da bromelain prodire kroz kožu, sok od ananasa se može koristiti i za spoljnu upotrebu: uklanjanje starosnih pega. Sportisti ga često koriste kod sportskih povreda, odnosno istegnuća i bolnih mišića.

Ovo tropsko voće stimuliše creva i bubrege i tako podstiče uklanjanje viška tečnosti iz tela. Pozitivno deluje i na celulit te njegovo smanjenje.

Celulit je posledica slabe cirkulacije krvi. Kapilari, koji su oslabljeni zbog slabe cirkulacije, počinju da propuštaju tečnost u prostore između masnih ćelija.

Masno tkivo počinje da se povećava i postaje teže. U koži nastaju džepovi koji apsorbuju velike količine vode. Kada tečnost, vremenom, stagnira, čvorići postaju čvršći, a na koži pstaju vidljive kvržice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE