Obrenovac, 31.05.2020

POLITI─îARI, SAD SE POKA┼ŻITE NA DELU


Izvor: Alo.rs / J. ─É.,Lokalne novine | Obrenovac, 27.03.2020.
Lokalne novine podr┼żale inicijativu - odreknite se polovine plate!

Foto:Tanjug


Ako bi se u ovom momentu samo 1.000 politi─Źara (ministri, dr┼żavni sekretari i slu┼żbenici, poslanici, lokalni funkcioneriÔÇŽ) odrekli polovine svoje plate, dr┼żava bi dobila finansijsku injekciju od preko 500.000 evra za samo jedan mesec. 

Tom ra─Źunicom vodio se narodni poslanik i lider POKS-a ┼Żika Gojkovi─ç, koji je na svom Fejsbuk nalogu uputio izazov svim kolegama, tra┼że─çi da pomognu Srbiji u ovim te┼íkim trenucima. 

Tu inicijativu podr┼żava i redakcija Lokalnih novina. 

- Vreme je da damo koliko mo┼żemo, ali i da ne uzimamo od dr┼żave ┼íto ne moramo. Moj izazov nije ┼íaljiv kao ve─çina na Fejsbuku. Predla┼żem da svi poslanici, ministri, dr┼żavni funkcioneri, direktori JP... i svi drugi koji ┼żele (pogotovo oni iz javnog sektora koji sede kod ku─çe a primaju punu platu) ostave ili uplate dr┼żavnom bud┼żetu samo jednu polovinu mese─Źne plate (ko ┼żeli, mo┼że i za vi┼íe meseci) kako bi bilo dovoljno novca za kupovinu medicinske opreme, pove─çanje plata lekarima, za pomo─ç posustalim preduzetnicima i privredi - obrazlo┼żio je Gojkovi─ç.

- Ako se uklju─Źe i svi sa lokala, re┼íili bismo mnoge probleme, ali i pokazali na delu da politika i politi─Źari slu┼że narodu i, ┼íto je tako─Ĺe va┼żno, da kona─Źno poka┼żemo jedinstvo jer zdravlje je iznad svake politike. Ukoliko neko ima bolju ideju u vezi s transferom sredstava, neka predlo┼żi. U suprotnom, pozivam sve da to u─Źine na na─Źin kako sam predlo┼żio, a uplatnicu objave na svom Fejsbuk profilu ili negde drugo - naveo je poslanik u svojoj objavi.

Komentari┼íu─çi ovu inicijativu, Mario Spasi─ç, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije ÔÇ×TransparentnostÔÇŁ, za ÔÇ×Alo!ÔÇŁ ka┼że da se nada op┼ítem odzivu visokopla─çenih politi─Źara i funkcionera. 

- Ovo mi deluje kao lepa pri─Źa i nema razloga da visokopla─çeni politi─Źari i funkcioneri, bilo na centralnom, pokrajinskom ili lokalnom nivou, ne daju svoj doprinos borbi protiv virusa. Ta─Źno je, sakupila bi se ozbiljna finansijska sredstva i, ta─Źno je, bila bi upotrebljena za spasavanje nacije. Gde ─çete bolji na─Źin da pomognete svojoj dr┼żavi i svom narodu - zaklju─Źuje Spasi─ç. 

Analiti─Źar Dragomir An─Ĺelkovi─ç tako─Ĺe podr┼żava ovu ideju. 

- Ideja je dobra, ali ne treba biti striktan u zahtevima koliko ─çe se njih odre─çi jer neki poslanici od svoje plate koja nije velika izdr┼żavaju cele porodice. Naravno, ima mnogo i onih koji su i u nekim biznisima i ─Źesto su prihodi takvih politi─Źara u nekoj sivoj zoni. U svakom slu─Źaju, svako ko jeste u prilici treba sada deo prihoda da preusmeri i pomogne dr┼żavi - navodi on. 

Gojkovi─ç je za ÔÇ×Alo!ÔÇŁ rekao da su prve reakcije kolega politi─Źara posle njegove objave bile i vi┼íe nego dobre. 

- Nikada nisam dobio toliko telefonskih poziva za tako kratko vreme, samo re─Źi podr┼íke sti┼żu, ali i obe─çanja da ─çe prihvatiti inicijativu. A koliko se ta─Źno ljudi odazvalo i koji je konkretan rezultat svega ovoga, objavi─çu za nedelju dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE