Obrenovac, 28.05.2020

AKO SE VRA─ćATE NA POSAO, OVO SU PRAVILA PONA┼áANJA


Izvor: Espreso.rs/Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 24.04.2020.
Kako se epidemiološka situacija COVID-a poboljšava povratak na posao sve je izvesniji

Foto:EPA


Otkako je novi korona virus stigao u Srbiju, mnogi od nas radili su od ku─çe ili su privremeno prekinuli svoj rad i boravili u samoizolaciji.

Kako se epidemiološka situacija COVID-a poboljšava povratak na posao sve je izvesniji, pa je sada najva┼żnije da se pripremimo za rad u uslovima pandemije. Jedno vreme, sigurno je, ništa ne─çe biti kao pre.

- Kako bi se smanjio rizik od infekcije po povratku na radno mesto, potrebno je da se upoznate sa savetima i preporukama epidemiologa kojih se moramo pridr┼żavati sve dok traje epidemija – ka┼że za prof. dr Vladimir Petrovi─ç, epidemiolog, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine i ─Źlan Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti KOVID -19.

On je otkrio šta treba da uradimo kako bismo se na najbolji na─Źin zaštitili od infekcije.

 • Ako ste u nedoumici oko vaših simptoma, potra┼żite informacije na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs, doma zdravlja, zavoda/instituta za javno zdravlje i drugih zdravstvenih ustanova.
 • Ako se vra─çate na posao upoznajte se sa protokolom/procedurom za ponašanje zaposlenih u vašoj radnoj organizaciji za vreme trajanja pandemije.
 • Odr┼żavajte fizi─Źku distancu od jednog do dva metra od drugih ljudi, kako od kolega, tako i od klijenata.
 • ─îesto provetravajte prostorije u kojima boravite. Ako prostor ima centralnu ventilaciju, pobrinite se da odr┼żavate higijenu ventilacionog sistema po uputstvu proizvo─Ĺa─Źa. Ako u letnjem periodu koristite klima-ure─Ĺaje, sada je vreme da se dobro o─Źiste.
 • Masku i rukavice koristite na radnom mestu ukoliko pru┼żate usluge ljudima ili ako postoje više od dve osobe u vašoj radnoj sredini ili neposrednoj okolini (sve dok traje ovo ograni─Źenje). Obratite pa┼żnju na pravilno stavljanje i skidanje maske i rukavica. Masku postavite na lice tako da vam pokrije i nos i usta, a da što bolje prilegne na lice. Ne dodirujte je rukama. Maske se koriste jednokratno, onoliko dugo koliko je napisano na deklaraciji ( obi─Źne hirurške maske trebalo bi promeniti dva do tri puta u toku osmo─Źasovnog radnog vremena, zavisi da li se nose u kontinuitetu). Nakon skidanja maske i rukavica - obavezno je pranje ruku vodom i sapunom. Maske i rukavice odla┼żu se u kesu za infektivni otpad, a zatim u beskontaktnu kantu za otpatke sa poklopcem.
 • Perite ruke toplom te─Źnom vodom i sapunom (ako je tvrdi sapun, mora biti samo vaš) u trajanju od 20 sekundi, a potom obrišite ruke papirnim ubrusom svaki put kad: do─Ĺete na posao, pre jela, posle upotrebe toaleta, nakon upotrebe papirnih maramica za brisanje nosa, ─Źiš─çenja radnog prostora, koriš─çenja zajedni─Źkih predmeta ili pribora u kancelariji.
 • Ukoliko ste na mestu gde ne mo┼żete oprati ruke, i/ili ako ruke nisu vidno zaprljane, koristite dezinficijense na bazi alkohola u vidu te─Źnosti ili gela.
 • Ne dodirujte rukama usne, nos i o─Źi, ni u rukavicama.
 • Pri kašljanju i kijanju koristite jednokratno papirnu maramicu i potom je bacite u beskontaktnu kantu za otpatke sa poklopcem.
 • Ako vam nije odmah dostupna maramica kijajte i kašljite u pregibnu stranu lakta, ali odmah se opskrbite maramicom.
 • ─îesto dezinfikujte nao─Źare, mobilne telefone, olovke, klju─Źeve, notese, ID-kartice i nov─Źanike.
 • Nekoliko puta dnevno (ili re─Ĺe ako se ne radi sa klijentima) dezinfikujte radne površine (stolove), tastature, monitore i "miševe" ra─Źunara, kvake, prozorske drške, drške od nameštaja, rukohvate ili naslone stolica.
 • Ukoliko ne morate konzumirati napitke i obroke dok ste na poslu, bolje je da se hranite kod ku─çe ili ponesete kupljen ili napravljen obrok i napitke upakovane i ─Źuvane na higijenski na─Źin (alu-folija, posude za zamrziva─Ź, termos…), nego da priru─Źno koristite uslove u radnom prostoru, dele─çi pribor sa drugima. Nije preporu─Źljivo da izlazite u snabdevanje sa posla sve dok traje epidemija.
 • Za vreme trajanja pandemije potrebno je ─Źeš─çe brisanje i dezinfekcija podova i radnih površina ( za podove se preporu─Źuju vodeni rastvori na bazi hlora, a za radne površine sredstva na bazi 75 % alkohola, jednokratne higijenske maramice i vla┼żni ubrusi ). Ne smeju se mešati krpe za radne površine i pod. Ne smeju se ni oprane krpe za pod privremeno ostavljati na stolice i druge delove nameštaja. Treba ih redovno menjati i prati deterd┼żentima uz dodatak preparata sa hlorom, a sušiti na suncu ili u sušilicama, odvojeno u zavisnosti od svrhe. Ako imate mogu─çnosti, mo┼żete koristiti posebne veš-mašine i sušilice za podne krpe i krpe za nameštaj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE