Obrenovac, 25.05.2020

APEL IZ KABINETA POVERENIKA


Izvor: Alo.rs / Tanjug / A. B.,Lokalne novine | Obrenovac, 04.04.2020.
Organi javne vlasti da postupaju po zahtevima koji su u vezi sa spre─Źavanjem ┼íirenja korona virusa

Foto: Alo!/Masanori Jošida


U saopštenju dostavljenom medijima, Poverenik navodi da pravovremeno i ta─Źno informisanje javnosti izvesno mo┼że doprineti smanjenju uznemirenosti gra─Ĺana i spre─Źavanju nastanka panike.

Tako─Ĺe, Poverenik je naglasio da je prilikom objavljivanja informacija o obolelim licima i potencijalno zara┼żenim licima potrebno voditi ra─Źuna o tome da se time ne povre─Ĺuje privatnost tih lica i ne otkriva njihov identitet.

Dodaje da se mo┼że objavi samo minimum onih podataka koji je neophodan u cilju zaštite javnog zdravlja i smanjenja broja obolelih, jer, ka┼że, objavljivanje brojnih informacija o obolelim gra─Ĺanima, pored narušenog zdravlja, ugro┼żava i njihovu privatnost i dostojanstvo.

Poverenik je istakao i da u situaciji proglašenog vanrednog stanja, pravo na slobodan pristup informacijama od javnog zna─Źaja nije suspendovano, ali da ostvarenje ovog prava treba prilagoditi novonastalim okolnostima

Tako─Ĺe, povodom odluke o uvo─Ĺenju vanrednog stanja, Poverenik je uputio apel gra─Ĺanima Srbije da se ponašaju u svemu u skladu sa merama Vlade Srbije.

Marinovi─ç je i pozdravio donošenje Uredbe o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja.

Osim toga, Poverenik je oštro osudio pojavu la┼żnih vesti i tim povodom izrazio zabrinutost i upozorio gra─Ĺane, posebno starije, da ne nasedaju na razne "ponude za pomo─ç" i da ne daju svoje podatke o li─Źnosti nepoznatim licima i bez ikakvog osnova, kako ne bi došli u situaciju da zbog toga pretrpe štetne posledice.

Marinovi─ç je i pozdravio saopštenje predsedavaju─çe Komiteta Konvencije 108 Alesandre Peru─çi i Komesara za zaštitu podataka Saveta Evrope ┼Żan-Filip Voltera, u kom su izneli stav o zaštiti podataka o li─Źnosti za vreme trajanja pandemije Kovid-19.

U tom saopštenju se isti─Źe da zbog primene odre─Ĺenih mera za vreme pandemije Kovid-19, dr┼żave moraju da obrate pa┼żnju na to koliko te mere predstavljaju pretnju po demokratiju, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava, uklju─Źuju─çi i prava na privatnost i zaštitu podataka o li─Źnosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE