Obrenovac, 13.08.2022

AKO PLANIRATE PUTOVANJE OVO MORATE DA ZNATE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 301.05.2022.
U ove zemlje možete samo uz SERTIFIKAT, dok KOMŠILUK ima veliku prednost zbog OVOGA!

Foto:Shutterstock


Dve godine zbog pandemije korone građani nisu mogli da planiraju putovanja u inostranstvo za praznike. Međutim, sada kako imamo sve manji broj novozaraženih turisti uveliko planiraju odmore preko grane. Ipak, za ulazak u neke države trebju nam i kovid dokumenta, jer su korona pravila i dalje prisutna.

Naime, da su naši građani željni putovanja govori i podatak da su za prolećna putovanja ove sezone u Srbiji odavno rasprodati aranžmani za određene zemlje poput: Španije, Meksika, Akapulka, a aranžman više se traži i za Istanbul, Rim, Pariz i Beč.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije se podaci za ulazak u sve zemlje redovno ažuriraju te se savetuje građanima da pre svakog putovanja obavezno posete sajt i provere koja dokumenta su im potrebna za ulazak u državu u koju putuju.

Italija, Nemačka, Turska, Francuska

Za sve one koji su planirali da odu u Rim za praznike, ili neki drugi italijanski grad, ulazak će im biti dozvoljen uz dostavljanje digitalnog obrasca za praćenje putnika, zelenog sertifikata, odnosno sertifikata o vakcinaciji vakcinama koje su priznate u Evropskoj uniji.

Takođe, moguće je priložiti i sertifikat i preležanoj bolesti, ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i negativan antigenski test, ne stariji od 48 sati. Sa druge strane, za one putnike koji iz određenih razloga ne budu posedovali neki od navedenih dokumenata, bitno je reći da će takvi biti podrvgnuti obaveznoj kućnoj samoizolaciji u trajanju od pet dana, po čijem će završetku biti potrebno da ponove PCR ili antigenski test. Važno je i napomenuti da posedovanje navedenih sertifikata nije obavezno za decu mlađu od 6 godina.

Velika potražnja za Meksikom među Srbima ne čudi, s obzirom na činjenicu da za tu zemlju, uz posedovanje odgovarajuće vize, nema posebnih ograničenja za ulazak. Ova država nije usvojila ograničenja ulaska stranaca u zemlju, te se određene mere primenjuju samo ukoliko osoba ispolji neki od simptoma kovida.

Što se Nemačke tiče novina je da naša zemlja tamo više ne spada u kategoriju područja sa visokim rizikom od zaraze koronavirusom. Ipak, svi putnici koji ulaze u ovu evropsku državu imaju obavezu da prilože potvrdu o vakcinaciji ili test na kovid ne stariji od 48 sati, ili sertifikat o preležanoj bolesti - uz potvrdu o nužnom razlogu za ulazak u ovu zemlju.

Pošto turistička putovanja trenutno ne predstavljaju važan razlog za ulazak, ona sada nisu moguća za osobe koje nisu potpuno vakcinisane.

Ulazak u Tursku za naše građane je omogućen uz sertifikat o vakcinaciji sa najmanje dve doze cepiva protiv koronavirusa, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, potvrda o preležanom kovidu, koji ne sme da bude stariji od šest meseci.

Navedeni podaci, međutim, neće biti potrebni svim onim ljudima koji su u tranzitu, dok su takođe i deca ispod 12 godina izuzeta od ovih pravila. Još jedna pozitivna vest za sve putnike jeste i ta da su sada ukinuta i obavezna popunjavanja formulara za dobijanje HES koda za ulazak u Tursku, te se čini da je ovo idealna zemlja da provedete prvomajske praznike.

Pariz je svakako neizostavan grad na listi najpopularnijih mesta za posetu ljudima širom sveta, pa i nama. Ipak, korona i dalje "vlada" ovom Fracuskom, a sa njom i pravila koja i u 2022. godini treba ispoštovati ukoliko uopšte želimo da uđemo u tu državu.

Kako stoji na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, građani Srbije koji se upute tamo moraće da, ukoliko su vakcinisani, pokažu dokaz o o tome, dok, ukoliko nisu, moraće da dostave negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili važeći sertifikat o oporavku od kovida. Kao i u Turskoj, i ovde su deca mlađa od 12 godina izuzeta od ovih formalnosti.

Kod komšija bez korona mera

Pored ovih poznatih i daljih evropskih i svetskih destinacija u koje rado odlazimo, mnogi naši sugrađani se ipak u poslednjem trenutku odlučuju za putovanje, pa u tom slučaju biraju neku bližu državu i gradić u našem komšiluku. Kako stoji na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, za one koji odlaze u Rumuniju za prvomajske praznike nije potreban sertifikat i potvrda o preležanoj koroni. Pored Rumunije, tražena među Srbima za kraće odmore svakako je i Mađarska.

Državljani Srbije mogu da uđu u ovu zemlju bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi i pre pandemije, te nije potrebna ni potvrda o imunizaciji, kao ni negativan PCR test.

Bez kovid dokumenata naši građani će takođe moći da putuju i u Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Severnu Makedoniju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE