Obrenovac, 27.05.2020

POKREĆETE STARTAP?


Izvor: kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 26.04.2020.
Ovo su komponente dobrog biznis plana

Foto:Promo


Bez njega je nemoguće početi, ma kako da je vaša ideja za biznis dobra. Ako želite da animirate investitore ili dobijete sredstva od države, biče vam potreban dobar poslovni plan. Evo kako da do njega i dođete.

Budite kratki i jasni...

Česta greška koju mladi preduzetnici prave jeste pravljenje preopširnog poslovnog plana.

„Mnogi smatraju da poslovni plan treba da bude dokument sa mnogo stranica, pun nadahnuća. To nije tačno”, tvrdi Barbara Šenk, autorka knjige „Business Plans Kit For Dummies“. Šta je po njoj ključno? „Papir koji do detalja prezentuje ono što odlikuje vaše poslovanje."

Ako kreirate preterano detaljni plan koji se osvrće na statističke podatke i projekcije za budućnost, možete odvratiti inače zainteresovane investitore. Držite se glavnog.

...Ali ostanite temeljni...

Kratko ne znači minimalno. Iskoristite upravo onoliko prostora koliko vam je neophodno da predstavite ključne karakteristike biznisa.

Šta bi trebalo da opišete? Šenkova predlaže sledeće elemente: posao, proizvod (ili uslugu) koji nudite, proizvodni proces ili način isporuke, konkurenciju, model zarade odnosno vraćanja investicije, visinu investicije, način oglašavanja, izvršni tim po ulogama.

Dok budete pisali plan po ovim tačkama, i sami ćete početi bolje da razumete vaš budući biznis i njegove nedostatke. Tako će krajnji rezultat biti bolji.

...i dosledni

Ne postoji univerzalni dokument. Svaki biznis se razlikuje i imaće jedinstvene probleme.

Greg Gudman, ekspert za izradu poslovnih planova, tvrdi da je važno pokazati predlog izvođenja poslovnih poduhvata, ali da pri tome ne treba zaboraviti na to kome je dokument upućen.

Poslovni plan za internu upotrebu u firmi može sadržati žargonski jezik struke i više tehničkih detalja. Ali ukoliko kreirate dokument za investitore, morate ga učiniti prijemčivim i atraktivnim.

Poslovni plan je neizostavni deo svakog uspešnog biznisa. Ako ga uradite valjano, ne samo što ćete povećati šanse da nađete zainteresovane za finansiranje, već ćete i sami otkriti mnoge previde u svojim planovima. Stavljanje materijala na papir uvek otvara neka nova saznanja.

Ako želite da naučite sve o pokretanju biznisa i o tome kako možete od ideje, preko animiranja investitora, da dođete do realizacije, upišite ovu sertifikovanu obuku za preduzetnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE