Obrenovac, 20.01.2022

BROJEVI NA AMBALA┼ŻI - SIGNAL ZA UZBUNU


Izvor: Alo/M.G./Lokalne novine | Obrenovac, 25.11.2021.
Oznake koje nam mogu spasiti zdravlje, dugoro─Źno i ┼żivot

Foto:Alo/Ilustracija


Brojevi govore o tome da li je proizvod neškodljiv ili opasan, ali treba voditi ra─Źuna i o drugim proizvodima...

Ovo su sve greške na koje upozoravaju stru─Źnjaci i napominju da nam neke navike štete zdravlju. Plastika je svuda oko nas, u vazduhu vodi, proizvodima koje koristima, a istra┼żivanje je pokazalo da nedeljno unesemo koli─Źinu mikroplastike veli─Źine jedne platne kartice.

O tome koja vrsta plastike je bezbedna, a koja nije, šta zna─Źe oznake na njoj i koje je najbolje da izbegavamo, u emisiji "RTS ordinacija" govorila je Ljubinka Rajakovi─ç, profesorka analiti─Źke hemije na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu.

Svaki plasti─Źni predmet ima utisnutu oznaku: 

- zelena - proizvod je bezbedan,

- ┼żuta - poziva na oprez,

- crvena - signal upozorenja, takve proizvode izbegavati.

Zna─Źenje oznaka u brojevima

Tako─Ĺe, postoje oznake u brojevima od jedan do sedam, koje govore o tome koliko je koji proizvod štetan, odnosno koliko neškodljiv.

Brojevi dva, ─Źetiri i pet stavljaju se na bezbedne proizvode, u one s kojima treba biti oprezan spadaju jedan i sedam, a u grupi onih koje treba izbegavati su tri i šest.

1 - Plastika PETE ili PET (Polietilen tetraftalat)

Uglavnom se koriste kor razli─Źitih pi─ça: sok, pivo, voda. Koristi se i kod namirnica. Nije preporu─Źljivo da se više puta upotrebi.

2 - Polietilen visoke gustine ili HDPE

On je otporan na razli─Źite hemikalije zato se upotrebljava kod proizvoda za li─Źnu higijenu, kod sredstva za ─Źiš─çenje ku─çe, zatvara─Źi za plasti─Źne flaše, razli─Źite gajbe, itd,

3 - Polivinilhlorid ili na poznatijem imenu PVC

Vinil-hlorid od koga se proizvodi je vrlo štetan za zdravlje, izaziva rak, tako da se za skladištenje hrane i sli─Źno nikao ne preporu─Źuje. Koristi se za proizvodnju prozora, lajsni, vrata, boce za hemiju, izolacionih kablova, itd.

4 - Polietilen niske gustine, skra─çeno PE-LD ili LDPE 

Jedan od plastika koja se smatra bezbednom. Od njega se proizvode plasti─Źne kese, omoti od najlona, razne boce, itd.

5 - Polipropilen ili PP

Visok mu je stepen topljenja, tako da se mogu koristiti i kod proizvoda koji se sipaju u toplom stanju u flašu ili posudu. Smatra se kao bezbedna plastika. Koristi se kod sladoleda, mle─Źnih proizvoda, kozmetike, itd.

6 - Polistiren ili PS

Koristi se kod nekih delova bele ili ku─çne tehnike, tanjira i tacna za jednokratnu upotrebu, kod tacnica koje stavljaju ispod mesa i povr─ça u prodavnicama, itd.

7 - Drugo

U ovu kategoriju spadaju sve te plastike koje ne pripadaju u nijednu od gore navedenih šest kategorija. To mogu biti razne stvari, kao što su ku─çišta za ra─Źunare, razli─Źite plasti─Źne kutije, razli─Źiti plasti─Źni delovi, itd.

Bezbedno koriš─çenje plastike

A šta se dešava ukoliko bezbednu plastiku koristimo na nebezbedan na─Źin i da li je opasno ako je, kojim slu─Źajem, izgrebemo?

- Proizvo─Ĺa─Źi naglašavaju - ova plastika je bezbedna, ali uslovno. Ako je podvrgnete nekim eksremnim uslovima, na primer, toploti, onda nije, Ja sam pobornik da plastiku ne dr┼żimo na sun─Źanom mestu. Flašice vode koje su namenjene nama potroša─Źima, a dr┼że se negde ispred neke trgovine u nekom osun─Źanom skladištu, što nije bezbedno - rekla je profesorka. 

Stare kutije od sladoleda ne treba ponovo koristiti, a to je greška koju mnogi prave. Sipaju jelo, pa zamrznu ili nose na posao i seku ga direktno u posudi.

- Bez obzira na to što nosi oznaku pet, postoje ─Źvrš─çe koje su napravljene za tu namenu, to su i proizvo─Ĺa─Źi preporu─Źili. Ako nema preporuku, nemojte da je koristite tako - ka┼że profesorka Ljubinka.

Što se ti─Źe zastupljenosti proizvoda od plastike, najviše je u upotrebi ona sa oznakom sedam (26 odsto) i, prema profesorkinim re─Źima, tu najviše odlazi na de─Źje igra─Źke, a slede oznake pet i ─Źetiri (18 i 17 odsto), broj dva (14 odsto).

Tetarpak bolja opcija

Rajakovi─çeva je otkrila i da je bolje koristiti mleko iz tetarpaka nego iz plasti─Źne flaše, da je reciklirana plastika zdrava koliko i ona tek napravljena...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE