Obrenovac, 24.06.2024

BROJANICU NIKAKO NE BACAJTE KADA SE POKIDA


Izvor: Espreso/Nportal/Lokalne novine | Obrenovac, 17.03.2023.
Mnogi vernici prave ovu grešku, EVO ŠTA TREBA DA UČNITE SA NJOM

Foto:Dragana Udovičić


Pojedine brojanicu bacaju u smeće, a neki se boje da je bace kada se pokida jer bi tako, prema verovanju, mogla da se navuče nesreća, zbog čega je čuvaju negde u kući. Ipak, običaji nalažu drugačije.

Brojanica služi za molitvu i to joj je jedina namena, a ne ukras kako mnogi smatraju. Svaka brojanica bi trebalo da ima onoliko čvorova koliko je Isus imao godina na zemlji. A preporučuje se da se brojanica nosi na levoj ruci, i to iz praktičnih razloga - dok se krstimo prilikom molitve lakše je da ona bude u levoj ruci.

Takođe, budući da desnu ruku većina ljudi više koristi, nošenjem brojanice na levoj ruci smanjuje se mogućnost da se brojanica negde zakači i pokida. Naravno, ukoliko je osoba levoruka, u tom slučaju je praktičnije da je nosi na desnoj ruci.

Pored toga, postoje i brojanice koje se nose oko vrata.

Kada se brojanica ne koristi u molitvi, preporučuje se da se odloži zajedno sa molitvenikom, Svetim Pismom i ikonama.

Mnoge teorije kruže i o tome da li brojanicu treba da kupimo sami sebi, ili treba isključivo neko drugi da nam je pokloni. Verovanje da brojanicu treba neko da nam pokloni je, ističe se, samo sujeverje. Lep je gest ukoliko vam neko pokloni brojanicu, ali nije nužan, možete je kupiti i sami sebi.

Jedna od najvećih enigmi vezanih za brojanicu je šta uraditi sa njom kada ona pukne?

Kada se desi da brojanica pukne treba je spaliti. Bacanje osveštanih stvari je greh tako da se brojanice kao i druge osveštane stvari spaljuju.

U hramovima, crkvama i manastirima se mogu naći brojanice koje predstavljaju svojevrsna umetnička dela. Pored pletenih brojanica postoje i metalne kao i nanizane brojanice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE