Obrenovac, 24.11.2020

REFORMA JAVNE UPRAVE


Izvor: Espreso.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 21.11.2020.
Kako da bolje razumete bud┼żet Republike Srbije

Foto:podrinjeinfo.com


Gra─Ĺanski vodi─Ź kroz bud┼żet dr┼żave, grada ili opštine je pojednostavljena verzija bud┼żeta, posebno osmišljena da javnosti predstavi klju─Źne informacije na slikovit na─Źin - pre svega o tome kako se prihoduje, odnosno „puni“ bud┼żet, ali i kako se troši i u koje svrhe. Ovaj vodi─Ź se u našoj zemlji priprema od 2015. godine, a Ministarstvo finansija ga objavljuje na svom sajtu.

Poslednjih godina, ovaj pristup se sve više primenjuje i u lokalnim samoupravama.

Ana Jovi─ç, savetnica ministra finansija Siniše Malog, objašnjava da se najve─çi deo bud┼żetskih sredstava prikuplja kroz naplatu poreza, a da je obaveza Ministarstva finansija da gra─Ĺanima na razumljiv na─Źin pru┼żi sve informacije o prikupljanju i trošenju tog novca.

“Mi smo to shvatili kao našu obavezu da gra─Ĺanima prika┼żemo na koji na─Źin se troše sredstva koja oni, ukoliko bilo šta kupe i plate porez na dodatu vrednost, zapravo uplate u bud┼żet. Da znaju da se ta sredstva koriste za neke namene koje su opšte dobro, da se ula┼żu u infrastrukturu, u zdravstvo, u obrazovanje. Da moraju da postoje odre─Ĺena sredstva za isplatu penzija, plata, da moraju da postoje neke investicije u poljoprivredu i u druge grane privrede. Sve to je prikazano u gra─Ĺanskom vodi─Źu”, ka┼że ona.

U decembru prošle godine, Ministarstvo je objavilo i video objašnjenje bud┼żeta Srbije za 2020. godinu. Gra─Ĺanski vodi─Ź kroz bud┼żet, kako objašnjava naša sagovornica, ima za cilj da informiše gra─Ĺane, ali i da ih zainteresuje da u─Źestvuju u procesu planiranja, raspodele bud┼żeta i da prate kako se bud┼żet troši.

“To je u stvari na─Źin na koji smo mi ┼żeleli da gra─Ĺanima pribli┼żimo bud┼żet, jer kad pogledate bud┼żet, bud┼żet je sveobuhvatan dokument koji se u formi zakona usvaja u Narodnoj skupštini i koji ima preko 200 strana, a Gra─Ĺanski vodi─Ź kroz bud┼żet RS je kratka prezentacija o najbitnijim stvarima koje se nalaze u bud┼żetu”, ka┼że Ana Jovi─ç.

Ministarstvo finansija u Uputstvu za pripremu Odluke o bud┼żetu lokalne vlasti za 2021. godinu preporu─Źuje izradu gra─Ĺanskog bud┼żeta i na lokalu. Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je kroz Program Exchange 5, koji finansira Evropska unija, izradila je modele gra─Ĺanskog vodi─Źa kroz nacrt odluke o bud┼żetu, kroz odluku o bud┼żetu JLS, i kroz odluku o završnom ra─Źunu.

Aleksandar Marinkovi─ç, šef Odeljenja za strateško planiranje i javne politike Stalne konferencije gradova i opština naglašava da je jako bitno da gra─Ĺani znaju na šta se sredstva troše i odakle sredstva dolaze. “To je bitno i zbog toga što u perspektivi on omogu─çava i jedan korak dalje da sutra gra─Ĺani postanu i više zainteresovani, da više u─Źestvuju u javnim poslovima, da na neki na─Źin podignu taj kapacitet lokalnih zajednica za nekim daljim razvojem i ono što je najbitnije jeste poverenje, stvara poverenje u lokalne zajednice. Naravno, ovo je prvi korak. Ovo je korak koji se prevashodno odnosi na upoznavanje gra─Ĺana o tome na šta se troše lokalna sredstva. Kada ka┼żem prvi korak jeste da je ovo putovanje u jednom pravcu ali ono što jeste sada mogu─çnost i nekoliko lokalnih samouprava i sada pokušava da ide u jednom drugom pravcu da i gra─Ĺani daju svoje inicijative, svoje ideje kako taj bud┼żet treba da izgleda”, ka┼że Marinkovi─ç i podse─ça da je prema Indeksu transparentnosti lokalnih samouprava, gra─Ĺanske vodi─Źe kroz bud┼żet u 2020. godini izradilo nešto više od polovine lokalnih samouprava u Srbiji.

Podsetimo, upravljanje javnim finansijama deo je reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz podršku EU. Glavni koordinator procesa ove reforme je Ministarstvo za dr┼żavnu upravu i lokalnu samoupravu.

Gra─Ĺanski vodi─Ź je deo pozitivne me─Ĺunarodne prakse u cilju ja─Źanja transparentnosti, poverenja izme─Ĺu gra─Ĺana i dr┼żave, ali i edukacije svih gra─Ĺana.

Koja je korist za gra─Ĺane i društvo?

  • Pove─çana transparentnost bud┼żetskog procesa
  • Upoznavanje sa vladinim bud┼żetskim i ekonomskim politikama
  • Olakšan pristup gra─Ĺanima bud┼żetskim informacijama
  • Gra─Ĺanski bud┼żet je alat koji gra─Ĺanima omogu─çava da procene u kojoj meri bud┼żet ispunjava njihove zahteve i o─Źekivanja, kao poreskih obveznika koji u zna─Źajnom delu doprinose bud┼żetu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE