Obrenovac, 20.01.2022

BESPOVRATNE SUBVENCIJE


Izvor: Alo/Lokalne novine | Obrenovac, 26.09.2021.
Upu─çen javni poziv! I do 6.000 evra pomo─çi za gra─Ĺane Srbije

Foto:Shutterstock


Centar za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede uputio je javni poziv kompanijama za u─Źeš─çe u novom Programu podrške digitalnoj transformaciji za mikro, mala i srednja preduze─ça 2021.

Preko Centra za digitalnu transformaciju PKS preduze─ça dobijaju bespovratnu subvenciju Ministarstva privrede do 6.000 evra, a sektor MMSP ima─çe priliku da uz pomo─ç sertifikovanih konsultanata unapredi poslovanje uvo─Ĺenjem savremenih digitalnih alata.

Kompanija koja investira u svoju digitalnu transformaciju bespovratnom subvencijom refundira joj se 50 odsto iznosa, a maksimalno 6.000 evra u slu─Źaju investicije ukupno vredne 12.000 evra. Kompanija spremna da investira, na primer, 4.500 evra mo┼że da ra─Źuna na bespovratnu subvenciju u istom iznosu kroz povrat polovine od ukupno ulo┼żenih 9.000 evra.

Ko ima pravo da u─Źestvuje

Pravo u─Źestvovanja imaju sve kompanije koje imaju izme─Ĺu pet i 249 zaposlenih. Uslovi su da je preduze─çe registrovano u APR-u najkasnije do 1. januara 2020. godine, da je u ve─çinskom privatnom vlasništvu, da nije pokrenut ste─Źajni postupak ili postupak likvidacije, da je firma izmirila sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa, kao i da nije imala zabranu obavljanja delatnosti u prošloj godini.

Tako─Ĺe, firmama je obezbe─Ĺena supervizija procesa implementacije rešenja nakon što je strategija usaglašena i dogovorena izme─Ĺu kompanije i konsultanta.

Brojne prednosti

Predrag Nikoli─ç, direktor Centra za digitalnu transformaciju (CDT), isti─Źe da je digitalna transformacija odli─Źna prilika za mikro, mala i srednja preduze─ça da ranim usvajanjem digitalnih tehnologija uvedu inovativne poslovne modele, zna─Źajno unaprede radne procese i stvore nove proizvode koji ─çe im obezbediti brzi rast, konkurentsku prednost i osvajanje novih tr┼żišta.

- U prethodnom pozivu javljale su se kompanije koje su prepoznale potrebu da unaprede poslovanje i postignu uštede kroz digitalizaciju i automatizaciju proizvodnih i prodajnih proces. Radili smo sa kompanijama iz sektora turizma, uslu┼żnih delatnosti, ali i iz proizvodnog sektora poput metalskog, proizvodnje kozmetike i proizvodnje visokotehnoloških proizvoda - ka┼że Zoran Jovanovi─ç, sertifikovani konsultant za digitalnu tranformaciju.

Kako isti─Źe, u─Źesnici u konsultantskom programu dobijaju besplatnu izradu ekspertske analize koja je prikaz trenutnog stanja kompanije, kao i analizu domena u poslovanju koje bi trebalo unaprediti i rad na detaljnoj strategiji razvoja kompanije u klju─Źnim domenima kroz digitalnu transformaciju.

Do sada u─Źestovalo 1.300 kompanija

Javni poziv je raspisan u skladu sa Strategijom industrijske politike Republike Srbije od 2021. do 2030. godine.

Privredna komora Srbije, uz podršku Nema─Źke organizacije za me─Ĺunarodnu saradnju (GIZ) i njenog Projekta za razvoj privatnog sektora, osnovala je 2018. godine CDT. Do sada je u programima CDT-a u─Źestvovalo više od 1.300 kompanija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE