Obrenovac, 28.05.2020

OBELE┼ŻEN DAN POBEDE NAD FA┼áIZMOM (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 09.05.2020.
Na Gradskom trgu u Obrenovcu vence su polo┼żili predstavnici Gradske op┼ítine Obrenovac, predstavnici udru┼żenja boraca i politi─Źkih partija

Foto:lokalnenovine.rs


Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obele┼żava se u znak se─çanja na 9. maj 1945. godine, kada je nacisti─Źka Nema─Źka potpisala kapitulaciju. U ime Nema─Źke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij ┼Żukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nema─Źkih trupa još nekoliko dana davali otpor, izme─Ĺu ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, u─Źestvovala je 61 dr┼żava i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je izme─Ĺu 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno. Ta─Źni podaci o ┼żrtvama, posebno na podru─Źju nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvr─Ĺeni. Dr┼żavna komisija bivše SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, me─Ĺu kojima nešto više od 300.000 boraca.

Povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom, predstavnici Gradske opštine Obrenovac, predstavnici udru┼żenja boraca, politi─Źkih partija i pojedinci polo┼żili su vence na spomenik ┼żrtvama u gradskom parku i odali po─Źast stradalima u Drugom svetskom ratu.

Ove godine obele┼żava se 75. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 70 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije, ali zbog pandemije korona virusa, bez velikih manifestacija i sve─Źanosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE