Obrenovac, 29.05.2020

ZAÅ TO SU DECA SKORO PA OTPORNA NA KORONOVIRUS?


Izvor: Espreso.rs/Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2020.
Poznati imunolog otkrio tajnu

Foto:EPA/SASCHA STEINBACH


Od početka epidemije do sada, kod 220 dece je u Srbiji potvrđeno prisustvo Covid-19, a prema dosadašnjim iskustvima, većina njih je imala srednje tešku ili uglavnom lakšu kliničku sliku. U bolnicama je ostalo još 38 malih pacijenata.

Stručnjaci objašnjavaju da iako još nemamo kompletne podatke kada je narav ovog virusa u pitanju, činjenica je da su deca virus podnosila lakše od odraslih.

Zašto je to tako, objasnio je imunolog prof. dr Borislav Kamenov. Pre svega, ističe, kod dece je imuni sistem još u razvoju, što je zapravo prednost, za razliku od stečenog imuniteta koji već imaju odrasli.

- Odrasli imaju specifični stečeni imunitet koji zahteva ogromno angažovanje celog sistema i vrlo često dolazi do prekoračenja nužne odbrane. Međutim, kod dece je situacija drugačija, oni imaju urođeni, nespecifični imunitet kod koga svaka ćelija rešava problem za sebe. Tako se problem ne množi na ceo organizam i taj nespecifični imunitet praktično ne daje komplikacije, on ispravlja greške u ćelijama - priča dr Kamenov.

Iskustvo lekara u dečjim kovid bolnicama takođe potvrđuje da su deca sa virusom imala srednje tešku ili pak lakšu kliničku sliku. Kroz kovid dečju bolnicu u Nišu, prošlo je 55 dece koja su ili imala potvrđen korona virus ili samo simptome.

Prof. dr Anđelka Slavković, kooridnator dečje kovid bolnice Kliničkog centra u Nišu, kaže da je u ovom trenutku samo njih 11 u bolnici, a da su ostala deca uspešno izlečena i otpuštena iz bolnice.

- Sva deca koja su imala Covid-19, ili simptome, imala su srednje tešku i lakšu kliničku sliku. Imali smo jedno dete koje je imalo tešku kliničku sliku i ono je bilo na kiseoničkoj potpori, ali uspeli smo da se izborimo i to dete je sada kod kuće. Mi smo odmah formirali kovid dečju bolnicu kada je počela epidemija, jer smo morali da odvajamo decu sa potvrđenim virusom, ali i sa simptomima, to je posebna zgrada koja se nastavlja na obe dečje klinike. Kovid centar u Nišu vode pedijatri Klinike za dečje interne bolesti uz podršku pedijatrijskih anesteziologa Klinike za anesteziju KC Niš. Do sada je njih 40 uspešno oporavljeno i otpušteno iz bolnice - ističe dr Slavković.

U KBC "Dragiša Mišović", koji je bio jedan od centara za zbrinjavanje mališana s koronom, do sada je prošlo 148 dece, dok se trenutno leči 24 mališana.

Takođe, i Institut za zaštitu dece i omladine Vojvodine pri KC Vojvodina je imao zadatak da se pobrine za najmlađe obolele. Tu je od početka epidemije zbrinuto ukupno devet mališana. Kod svih mališana je bila blaža klinička slika, a kako saznajemo, juče ujutru otpušteno je čak četvoro dece posle drugog negativnog testa, te je na samom Institut ostalo još troje dece pod bolničkim nadzorom.

Kada je reč o kragujevačkom Kliničkom centru trenutno se od zaraze virusom korona, i bolesti Covid-19, leči osmoro dece, uzrasta od devet meseci do devet godina. Prema rečima Predraga Sazdanovića, direktora KC, to su deca sa roditeljima koja su iz šest različitih regiona koji pripadaju ovom KC. Svi se nalaze u stabilnom stanju.

Ono što je bilo važno tokom zbrinjavanja virusom zaražene dece jeste odvojiti ih od ostale dece, te se na ulazu bolnice obavljala rigorozna kontrola. U delu gde su smešteni mališani koji su onkološki pacijenti virus nije mogao da dopre, hitne operacije onkološkog tipa su rađene neometano, kao i druge hitne intervencije.

- Na ulazu je bila rigorozna kontrola, deca sumnjiva na kovid ili kod kojih je ovaj virus potvrđen automatski su izdvajana i premeštena u deo koji je bio namenjen njima. Ono što je zaključak jeste svakako da su deca imala lakšu kliničku sliku ili srednje tešku. Dečja kovid bolnica će svakako još neko vreme ostati aktivna, jer i dalje imamo poneki slučaj - zaključuje dr Slavković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE