Obrenovac, 20.01.2022

VELIKA GLAVOBOLJA ZA 10.000 SRPSKIH ONLAJN PREDAVAČA!


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 10.09.2021.
Zbog novih pravila mnogi radnici na internetu uskoro OSTAJU BEZ POSLA

Foto:Shutterstock


Posle poreskih obaveza koje će morati da počnu da izmiruju počevši od jeseni neke od srpskih radnika na internetu u bliskoj budućnosti čeka još jedna nedaća - kineska vlada donela je niz pravila koja bi mogla njihov posao da učine nemogućim.

Nove mere u Kini bi mogle najpre da utiču na nastavnike jezika iz Srbije koji čine najbrojniju grupu srpskih radnika na internetu i ima ih oko 10.000, a većina njih predaje učenicima iz Kine, poručuju iz srpskog Udruženja radnika na internetu (URI) u pisanoj izjavi za BBC na srpskom.

Jedan od njih je i U.K, koji drži nastavu engleskog jezika kineskim đacima duže od četiri godine, a sada je pod "ogromnim stresom" zbog sve veće neizvesnosti koju su izazvala nova pravila.

- Trenutno ne radim, a od septembra ću smeti da radim samo tri i po sata dnevno. Iz kompanije kažu da će moći nekako da opstanu do februara, ali mnogi misle da ni to nije moguće - priča ovaj nastavnik engleskog jezika iz Srbije koji radi za jednu kinesku kompaniju.

Centralni komitet Komunističke partije Kine i Državni savet te zemlje objavili su krajem jula 2021. godine smernice iz oblasti obrazovanja.

Prema novim pravilima, kompanije u Kini će moći da nastave da obavljaju ovu delatnost samo ako se odreknu profita, a nastavnicima koji žive van ove zemlje neće biti dozvoljeno da podučavaju kineske učenike.

Šta kažu nastavnici iz Srbije?

Ukoliko smernice, koje je izdala kineska vlada, počnu dosledno da se primenjuju u svim krajevima zemlje, privatni onlajn časovi iz nekolicine školskih predmeta koje predaju nastavnici van Kine neće više moći da se održavaju.

Neke od najvećih škola koje u Kini pružaju ove usluge su prestale da rade ili su na ivici da se ugase. Pitanje je vremena kad će se to dogoditi u manjim školama u kojima uglavnom rade naši predavači pošto je rezervisanje novih kurseva obustavljeno 9. avgusta.

Jedan od korisnika društvene mreže Redit iz Srbije podelio je obaveštenje koje je dobio od kompanije gde se navodi da je ovo "verovatno poslednja godina" u kojoj će kompanija raditi.

U ovoj kompaniji zaposlen je i U.K. koji napominje da je novim merama zabranjeno predavati školskoj deci tokom vikenda, ali i tokom školskog raspusta i nacionalnih praznika.

Iz tog razloga neće biti u mogućnosti da radi i zarađuje do početka školske godine, a kad počne škola termini za nastavu tokom radnih dana biće ograničeni, pošto posle 21 sat po lokalnom vremenu u Kini deca neće smeti da pohađaju privatne časove.

- Veoma me brine neizvesnost i konstantno razmišljam da li ću sutra da imam posao. Vrlo je stresno i onemogućava me da funkcionišem normalno - priznaje U. K.

Kako izgledaju pravila koja je uvela kineska vlada

Odabrano je devet gradova u kojima će ovaj plan prvo zaživeti kao pilot projekat: Peking, Šangaj, Šenjang, Gvangžu, Čengdu, Žengžu, Čangži, Vejhai i Nantong.

Nove regulative ukratko:

Kompanije i institucije koje predaju po školskom programu ne smeju da budu profitne organizacije. Ovakve institucije ne smeju da imaju javne deonice na berzi (IPO) niti da imaju strani kapital.

Navedene kompanije neće smeti da izdaju deonice ili da prikupljaju novac na tržištu kapitala kako bi investirali u institucije koje se bave predavanje školskog programa

Traže nove radnike iz Srbije

Ima i nastavnika kojima nove smernice dosad nisu uticale na posao.

Među njima je i Stefan Nešović, koji više od četiri meseca predaje engleski jezik učenicima u Kini, prenosi BBC na srpskom.

Iz kompanije u kojoj je zaposlen, a koju međutim nije želeo da imenuje, uveravaju ga da će sve nastaviti da funkcioniše bez problema i ne bi trebalo da ih bude ni u bliskoj budućnosti.

- Čak sam pre nekoliko nedelja dobio i ugovor za stalno, a iz firme su nas pitali i da preporučimo kolege koje bi mogle da nam se priključe - priča u razgovoru za BBC na srpskom.

Ipak, Nešović je primetio je da su se roditelji njegovih đaka "uspaničili" i raspituju se na koji način bi njihova deca mogla da nastave sa privatnim časovima kada nova pravila zažive.

Strane firme ne smeju da kupuju ili imaju deonice u institucijama koje se bave predavanjem predmeta po školskom programu, ali ni da koriste treća lica da bi to postigle. Oni koji su sada u prekršaju moraju da isprave situaciju što pre.

Učenje na raspustu ili vikendom je strogo zabranjeno. Zabranjeno je onlajn učenje i učenje po školskom programu za svu decu mlađu od šest godina. Agencije ne smeju da uče po stranim školskim programima niti da zapošljavaju profesore van Kine da predaju.

Ipak, ugovori koji su sklopljeni između roditelja i kompanija, koje pružaju usluge onlajn edukacije biće ispoštovani, pa će đaci koji već pohađaju kurseve ili su ih platili moći da iz završe bez smetnji.

Časovi onlajn nastave biće ograničeni na 30 minuta i moraće da se završe pre 21 sata po lokalnom vremenu.

Oglašavanje institucija za onlajn edukaciju neće biti dozvoljeno u medijima, na internet platformama i bilbordima postavljenim na javnim mestima i u stambenim blokovima, piše u smernicama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE