Obrenovac, 31.05.2020

DA LI SU 2 METRA DOVOLJNA ZAŠTITA OD KORONE?


Izvor: Kurir.rs/Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 05.05.2020.
Evo ┼íta ka┼że nauka i ko je izmislio ovu razdaljinu

Foto:Tanjug/Dimitrije Nikoli─ç


Teorija o 2 metra razdaljenosti poti─Źe iz 30-ih godina prošlog veka, ali da li va┼żi u slu─Źaju korona virusa?

Ministri mnogih zemalja razmatraju da li da ubla┼że pravilo obaveznog fizi─Źkog distanciranja od 2 metra na radnim mestima, što bi umnogome olakšalo povratak u poslovna okru┼żenja gde tako nešto trenutno nije mogu─çe.

Me─Ĺutim, klju─Źno je pitanje da li bi to bilo sigurno s obzirom na to koliko se malo zna o virusu?

Novi izveštaj nau─Źnika koji bi uskoro trebalo da bude objavljen u SAD, procenjuje koliki je rizik prenosa zaraze unutar 2m.

ŠTA NAUKA KA┼ŻE O 2M?

Svetska zdravstvena organizacija ka┼że da je udaljenost od jednog metra sigurna, dok neke zemlje predla┼żu metar i po, a Britanija ─Źak 2 metra.

Tako─Ĺe, što du┼że vremena provodite u neposrednoj blizini sa zara┼żenom osobom, imate ve─çe šanse da dobijete virus.

Zato vlasti u Velikoj Britaniji savetuju da je tamo gde je kontakt licem u lice od presudnog zna─Źaja, on ne sme biti du┼żi od 15 minuta. Mnogi nau─Źnici se sla┼żu sa tim i isti─Źu da bi merenje vremena koje ste proveli u blizini potencijalno zara┼żene osobe moglo biti od klju─Źnog zna─Źaja, ─Źak više nego sama udaljenost.

KO JE UOPŠTE ODREDIO RAZDALjINU OD 2M?

Iznena─Ĺuju─çe, ovo pravilo poti─Źe još iz 30-ih godina prošlog veka kada su nau─Źnici utvrdili da ─çe kapljice te─Źnosti koje se ispuštaju kijanjem ili kašljanjem brzo isparavati u vazduhu ili ─çe zbog sila gravitacije padati na zemlju. A ve─çina tih kapljica, smatrali su, letela bi u krugu od 2 metra.

Zato se neprestano isti─Źe da su najve─çi rizici za prenos korona virusa prilikom kijanja, kašljanja ili ako dodirnete zara┼żenu površinu, pa lice.

Ali, šta ako to zapravo ništa ne zna─Źi?

Ipak, sve bi ovo moglo da padne u vodu nakon navoda pojedinih istra┼żiva─Źa i rezultata studija u kojima se navodi da se korona virus ne mora prenositi samo kaplji─Źnim putem ve─ç i kroz vazduh sitnim ─Źesticama koje i do dva sata mogu ┼żiveti u aerosolu!

Naime, RNK korona virusa SARS-CoV-2 prona─Ĺen je u sitnim kapljicama u dve bolnice u Kini, a nau─Źnici ne mogu sa sigurnoš─çu da ka┼żu da li se virus, dakle mo┼że preneti i zaraziti ljude i na ovaj na─Źin.

Kako dokazi ukazuju da se novi korona virus mo┼że širiti vazduhom, istra┼żiva─Źi su identifikovali genetske markere virusa u vazduhu i kapljicama malog pre─Źnika ─Źak i na 1/5000 milimetara. Iako se ovo potvrdilo samo u laboratorijskim uslovima, nau─Źnici dalje istra┼żuju da li je mogu─çe i u realnim uslovima.

Rezultati studije objavljene prošle nedelje u ─Źasopisu Nature pokazuju da ─Źestice male veli─Źine koje se osloba─Ĺaju disanjem mogu ostati u vazduhu, što zna─Źi da se virus mo┼że preneti i udisanjem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE