Obrenovac, 31.05.2020

OVA SE DOKUMENTA NE SMEJU NAPLATITI VIŠE OD PROPISANE CENE


Izvor: Espreso.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 17.05.2020.
RGZ poziva gra─Ĺane da prijave svaki poku┼íaj prevare!

Foto:printscreen google street view


Pojedinci iz geodetskih organizacija i advokatskih kancelarija zloupotrebili su eŠalter katastra jer su list nepokretnosti, kopiju plana i uverenja u papirnoj formi napla─çivale po višoj ceni od propisane republi─Źke administrativne takse, saopštio je RGZ.

Republi─Źki geodetski zavod pozivao je gra─Ĺane da prijave sve koji pokušavaju da ih prevare i naplate list nepokretnosti po, kako su naveli, "astronomskoj ceni" i da prijavu pošalju na imejl adresu zloupotrebalistanepokretnosti@rgz.gov.rs.

RGZ ka┼że da su uputili upuzorenje geodetskim organizacijama i da ─çe sankcionisati svaku zloupotrebu eŠaltera i pokušaje "reketiranja gra─Ĺana".

Katastar podse─ça ostale profesionalne korisnike (geodetske organizacije, advokate...) da su potpisali ugovor o koriš─çenju eŠaltera i da su se time obavezali da poštuju dobru poslovnu praksu i primenjuju princip me─Ĺusobnog uva┼żavanja.

- Naplata vanserijskih naknada za štampanje dokumenata koje izra─Ĺuje katastar je zloupotreba koja ne spada u domen uzajamnog partnerstva. U vremenu primene mera za zašstitu od zarazne bolesti, to je i nemoralan ─Źin - poru─Źuju iz RGZ-a.

Apeluju na gra─Ĺane da besplatno koriste servis eKatastar- Javni uvid, i sajt www. geosrbija. rs. Zbog zloupotreba koje su se dogodile, dodaju, katastar otvara mogu─çnost da gra─Ĺani sami zaka┼żu termin za podnošenje zahteva na šalteru za list nepokretnosti, kopiju plana i uverenje kroz aplikaciju eZakazivanje na sajtu www.rgz.gov.rs.

- Tra┼żena dokumenta bi─çe im overena elektronskim potpisom i dostavljena imejlom ili u papirnoj formi poštom na ku─çnu adresu.

Podse─çaju banke da odluke o odobravanju kredita za klijente mogu doneti na osnovu uvida u bazu katastra nepokretnosti ili koriš─çenjem eŠaltera.

RGZ apeluje i na nosioce javnih ovlaš─çenja i banke, da od svojih stranaka ne zahtevaju list nepokretnosti, ve─ç da edukuju svoje zaposlene o mogu─çnostima i koriš─çenju digitalne komunikacije sa katastrom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE