Obrenovac, 20.01.2022

DANAS SLAVIMO SR─ÉEVDAN


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 20.10.2021.
Srpska pravoslavna crkva 20. oktobra obele┼żava praznik posve─çen Svetim mu─Źenicima Sergiju i Vakhu koji je u narodu poznatriji kao Sr─Ĺevdan

Foto:Printscreen/YouTube


Oni su prema legendi bili rimski dostojanstvenici na dvoru cara Maksimijana (Marko Aurelije Valerije), savladara cara Dioklecijana (286-305). Za ovaj dan, kao i za veliki broj svetaca, vezuju se brojna verovanja.

Zemljoradnici (ratari) naro─Źito paze da na Sr─Ĺevdan ne izlaze sa volovima u polja, jer na taj dan ne valja orati. Danas je sve manje ljudi koji se bave poljoprivredom u toj meri da ─Źitav dan provode na polju, ali se to mo┼że odnositi i na one koji se rekreativno bave uzgajanjem pojedinih biljaka, ili rade u dvorištu. Zato, ukoliko imate baštu ili gajite biljke, danas nemojte da se bavite time, odmorite.

Tako─Ĺe, ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obele┼żen crnim, masnim slovima, pa ne bi trebalo raditi ku─çne poslove. U našem narodu se veruje da ─çe danas biti izle─Źeni svi koji boluju od srdobolje (dizenterije) i bolesti kostiju. Tako─Ĺe se smatra da je Sr─Ĺevdan prirodna granica izme─Ĺu jeseni i zime, kao i da na današnji dan i divlje zveri bivaju pitome i krotke.

Obi─Źaji na taj dan

Stari je obi─Źaj da se na taj dan za ukrašavanje koriste palmine gran─Źice. Na drugim prostorima Bliskog istoka, usled vekovne dominacije islama, njihov kult je zamro kako je nestajalo hriš─çanskog stanovništva, pa je ve─çina nekadašnjih crkava pretvorena u d┼żamije. Prevlast druge religije nije izbrisala prastare narodne obi─Źaje, pa Sv. Sergija pustinjski nomadi i danas smatraju svojim zaštitnikom.

Usled ubrzanih i ─Źestih migracija stanovništva u 19. i 20. veku današnje stanovništvo sa Sr─Ĺevdanom kao svojom krsnom slavom razbacano je širom prostora Balkana, i u ve─çini slu─Źajeva to su pojedina─Źne porodice, koje su se tokom vremena odvojile od svojih rodova.

Retki su primeri da na manjem geografskom prostoru bude ve─çi broj porodica koje slave Sr─Ĺevdan. Dosadašnja istra┼żivanja pokazala su kao izuzetak selo Gorobilje kod Po┼żege u Srbiji, koje još od 18. veka ima više porodica sa tom krsnom slavom.

Krsna slava

Danas je Sr─Ĺevdan jedna od manjih slava na prostorima Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, delova Hrvatske.Slava se obele┼żava 20. oktobra, odnosno 7. po julijanskom kalendaru, sa obaveznim paljenjem slavske sve─çe i pravljanjem slavskog kola─Źa.Sr─Ĺevdan pripada slavama za koje se priprema mrsna hrana, izuzev ako sreda ili petak nisu dani slave. Svaka ku─ça koja slavi Sr─Ĺevdan morala bi da ima ikonu Sv. Sergija i Vakha.

Na ikonama se Sv. Sergije i Vakho predstavljaju ili u obi─Źnim tadašnjim odorama sa krstom i mitrom, znakom mu─Źeništva, ili, što je re─Ĺi slu─Źaj, u vojni─Źkoj opremi sa palminim gran─Źicama u rukama. Ostali slavski obi─Źaji razlikuju se od jednog do drugog geografskog prostora, kao i kod ostalih slava.

Zemljoradnici (ratari) naro─Źito paze da na Sr─Ĺevdan ne izlaze sa volovima u polja, jer na taj dan ne valja orati. Veruje se da na taj dan i divlje zveri bivaju pitome i krotke.Predanje kazuje da Sveti Sr─Ĺa, na svoj dan, obilazi sve opan─Źare, obu─çare i sa njima proslavlja, odnosno praznuje. Srpski narod smatra da je ovaj dan prava prirodna granica izme─Ĺu jeseni i zime.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE