Obrenovac, 27.05.2020

PRED NAMA SU PONOVO DVE KLJU─îNE NEDELJE


Izvor: Espreso.rs/Blic.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2020.
Dva dana nakon ukidanja vanrednog stanja u na┼íoj zemlji, ┼żivot je odjednom 'buknuo'

Foto:EPA/ANDREJ CUKIC


"Naredne dve nedelje su klju─Źne". Ova re─Źenica, na neki na─Źin, obele┼żila je dosadašnji tok epidemije u Srbiji. ─îlanovi Kriznog štaba Vlade izgovorili su je toliko puta, da su gra─Ĺani stekli utisak da, zapravo, nije ni bilo one koja nije "klju─Źna". Ipak, ─Źini se da je došlo vreme da ovu, sada ve─ç ─Źuvenu re─Źenicu. ponovimo još jednom. I da sa njom, kona─Źno, "ispratimo" korona virus.

Pred nama su klju─Źne dve nedelje. A zašto?

Dva dana nakon ukidanja vanrednog stanja u našoj zemlji, ┼żivot je odjednom "buknuo". Da na licima velikog broja gra─Ĺana, koji su, samo dan nakon ukidanja vanrednog stanja, pohitali da u─Źine sve ono što gotovo dva meseca za nama nisu mogli, nema maski, moglo bi se pomisliti da je opaki virus potpuno iš─Źezao. A zapravo, situacija je druga─Źija.

Epidemija jeste na zalasku i zna─Źajno je oslabila, ali sam virus nije, i dovoljno je opasan da nam i pri svojim "poslednjim trzajima", predvi─Ĺenim za dve nedelje koje su pred nama, zada glavobolje. I to je razlog zbog koga za njih mo┼żemo re─çi da su klju─Źne.

Pove─çavanje broja kontakata koje gra─Ĺani Srbije ostvaruju bi─çe bele┼żeno iz dana, a opasnost koju sa sobom nosi virus i dalje je tu.

To je osnovni razlog zbog koga od strane stru─Źnjaka, i nakon što su mere popustile, sti┼że veliki broj upozorenja da odgovornost i diciplina moraju biti na istom nivou kao i tokom trajanja vanrednog stanja.

- ─îinjenica da je virus i dalje prisutan dovoljan je razlog da u narednom periodu moramo da budemo maksimalno oprezni. Sve što smo radili pre ukudanja vanrednog stanja trebalo bi da nastavimo da radimo i dalje - ka┼że za "Blic" šef Kriznog Štaba Vlade Srbije epidemiolog dr Predrag Kon.

Pove─çan broj obolelih nakon ubla┼żavanja mera

Rast broja obolelih zabele┼żen je u pojedinim zemljama nakon što su mere uvedene u borbi protiv virusa korona ubla┼żene.

U jednom broju saveznih ameri─Źkih dr┼żava došlo je do pove─çanja broja zara┼żenih, kao i preminullih i nakon što su vlasti, posle zna─Źajno bolje epidemiološke slike, "popustile" sa merama.

Sa hiljadama novih smrtnih slu─Źejava i porastom broja zara┼żenih u nekoliko dr┼żava, predsednik Donald Tramp promenio je odluku, samo 24 sata pošto je najavio da planira da postepeno ukine radnu grupu za korona virus. Sli─Źna situacija, blagi porast broja obolelih nakon opuštanja zabele┼żena je u Singapuru, kao i u Nema─Źkoj.

"Kraj prvog poluvremena"

Kontakti, koji se sada ostvaruju u zna─Źajnijem obimu, pre svega u gradskom prevozu koji je startovao u petak za sve gra─Ĺane, i zatvorenim prostorima, kao i u kolektivima, poput vrti─ça, koji u ponedeljak po─Źinju sa radom, stvaraju opasnost od prenošenja virusa.

- Odgovornost mora biti na onom nivou na kome je bila i dok je vanredno stanje trajalo. Treba izbegavati kontakte, naro─Źito osobe starije od 65 godina, deca sada kre─çu u vrti─çe i oni mogu da budu prenosioci virusa - navodi dr Kon.

Epidemiolog Branislav Tiodorovi─ç upozorio je ju─Źe da virus nije oslabio, ali i naveo da slabi epidemija i da je manje ljudi koji imaju znake oboljenja, kao i da ukidanjem vanrednog stanja nisu ukinute vanredne mere.

On je za "TV Prva" rekao da je manje izvora infekcije i situaciju je opisao kao kraj prvog poluvremena.

- Ali, moramo ─Źekati drugo poluvremene, moramo videti u junu šta ─çe se dešava, ho─çemo li biti izdr┼żljivi kao u sportu, pa da onda stvarno pobedimo tog teškog i strašnog protivnika - rekao je Tiodrovi─ç.

Nakon desete nedelje nema svakodnevnih zara┼żavanja

Epidemiolog dr Predrag Kon objasnio je za "Blic" da ako se budemo pridr┼żavali mera koje je Krizni štab propisao i u narednom periodu, nakon što deseta nedelja bude okon─Źana, ne─çemo bele┼żiti novoobolele svakoga dana.

- Slede─çih nedelju dana, kada zaposleni kre─çu na posao, moramo da budemo dodatno disciplinovani. Mi sada izlazimo iz devete nedelje, ostaje deseta, nakon koje više ne bi trebalo da dolazi do svakodnevnog otkrivanja zara┼żenih - objašnjava.

- Mere koje smo ostavili da va┼że i nakon vanrednog stanja moraju se poštovati. Oko toga nema pregovora - naglašava dr Kon.

Gradski prevoz - potencijalna opasnost

Javni prevoz u Beogradu, obnovljen je danas i za razliku od prvobitne odluke o postepenom vra─çanju, po fazama, mogu da koriste svi gra─Ĺani, a ne samo zaposleni. Ovo stvara opsanost, jer ─çe se, pored gra─Ĺana, autobusima "prevoziti" i korona virus.

- Mesto na kome ─çe postojati najve─ça mogu─çnost da do─Ĺe do novih zara┼żavanja u narednim danima je gradski prevoz, u kome ─çe do─çi do ve─çe cirkulacije gra─Ĺana. Ljudi, jednostavno, moraju na posao, nemaju drugi na─Źin da do─Ĺu. Tako─Ĺe, deca ─Źiji roditelji moraju da ih vode u vrti─ç bi─çe u prevozu - dodaje Kon.

- Prati─çemo razvoj situacije i ukoliko se dogodi da se stanje pogorša, na vreme ─çemo upozoriti gra─Ĺane - zaklju─Źuje dr Kon.

Va┼żni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovi─ç Batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogu─çavanja br┼że i efikasnije komunikacije gra─Ĺana sa nadle┼żnim epidemiološkim slu┼żbama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka mo┼żete da do─Ĺe i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Otvoren je i jedinstveni kontakt centar za Kovid 19 - 19819

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE