Obrenovac, 13.08.2022

EVO KAKO DA PLATITE POREZ NA KUPOVINU POLOVNOG AUTOMOBILA


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 02.05.2022.
Vi┼íe ne morate da ─Źekate u redu, potrebni su samo ovi podaci

Foto:Shutterstock


Kupci polovnih automobila, ve─ç mesec dana mogu elektronski da obra─Źunaju i plate porez, preko portala e-Uprave. Tako štede i vreme i novac.

Više nije potrebno stajati u redu da se preda zahtev, a potom ─Źekati rešenje o iznosu kao ni potvrdu o pla─çenom porezu. Sada, veoma jednostavno, nakon overe potpisa na ugovoru kod javnog bele┼żnika, na adresi plati.euprava.gov.rs ceo proces se završava za nekoliko minuta.

"Prilikom kupoprodaje motornog vozila od strane fizi─Źkog lica kupac popunjava par podataka o sebi na portalu e-uprave - tri podatka iz saobra─çajne dozvole i generiše se uplatnica sa porezom koju obveznik mo┼że da plati reko portala ili preko e benkinga u poslovnoj banci ili jednostavno da odštampa uplatnicu i plati u najbli┼żoj pošti ili banci", objašnjava Dragan Agatunovi─ç iz Poreske uprave.

Porez se obra─Źunava po formuli koja uklju─Źuje zapreminu, snagu i starost vozila. Na portalu eUprave za tu uslugu nije potrebna registracija, a proces je pojednostavljen.

"Ova usluga je takozvana anonimna usluga, zna─Źi da gra─Ĺani ─Źak ne moraju da otvore ni nalog na portalu eUprava i isto tako to zna─Źi da neko za nekoga mo┼że da odradi ovu uslugu, unose se osnovni podaci vezano za JMBG i za saobra─çajnu dozvolu, i sistem sve sam iza toga obra─Źunava", isti─Źe direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanovi─ç.

Nakon pla─çanja na šalterima MUP-a podnosi se zahtev za izdavanje saobra─çajne dozvole zbog promene vlasnika vozila.

Za nešto više od 20 dana od kada je pokrenuta usluga pla─çanja prenosa apsolutnih prava na polovne automobile bez odlaska u poresku upravu i ─Źekanja rešenja, ovu uslugu je iskoristilo više od 18.000 korisnika elektronske uprave.

Porez na prenos apsolutnih prava na polovne automobile izme─Ĺu pravnih lica, pravnog i fizi─Źkog lica, kao i porez na nasle─Ĺe i poklon utvr─Ĺuje se kao i do sada rešenjem. Fizi─Źka lica koja ne koriste elektronske usluge portala ePlati, popunjene uplatnice mogu da dobiju na šalterima Poreske uprave, Pošte, Ministarstva unutrašnjih poslova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE