Obrenovac, 19.05.2024

EVO KAKO SRBIJA PLANIRA DA SE REŠI VIŠE OD 140.000 STARIH DIZELAŠA


Izvor: Kurir.rs/Mina Brankovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 06.02.2023.
Ako vozite ova kola O─îEKUJE SE DA I VI U─îESTVUJTE!

Foto:EPA


Shodno Programu za zaštitu vazduha koji je donela Vlada Srbije, svako ko ima staro dizel vozilo sa evro 1, 2 i 3 standardom, a takvih je, prema ranijem pisanju medija, skoro 80 odsto u Srbiji, uskoro ─çe od dr┼żave mo─çi da dobije subvenciju od oko 2.000 evra za kupovinu automobila.

Finansijski podsticaji, kako se najavljuje, pokrivaju 35 odsto troškova nabavke polovnih evro 6 vozila, a cilj je da do 2025. godine na ovaj na─Źin bude zbrinuto 122.300 vozila, a u 2026. godini još 17.900.

Srbija je jedina dr┼żava u regionu u kojoj je i dalje dozvoljen uvoz automobila koji ispunjavaju evro 3, dok je u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori va┼że─ça ekološka norma evro 5. Kod nas se ina─Źe najviše voze dizelaši, a 2020. i 2021. godine uvezeno je više od 100.000 dizel vozila, dok je u prošloj godini stiglo više od 80.000.

Cilj je smanjenje štetne emisije izduvnih gasova, naro─Źito PM ─Źestica, uklanjanjem iz drumskog saobra─çaja najstarijih vozila, koja su uglavnom u skladu sa znatno ni┼żim standardima zaštite ┼żivotne sredine. Svi koji poseduju takve automobile i budu ih reciklirali ostvari─çe uslov za dobijanje subvencije za nabavku ekološki ─Źistijih vozila, i to u iznosu od 2.100 evra za kupovinu putni─Źkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

- Cilj je da se smanji zaga─Ĺenje sklanjanjem sa ulica upravo onih automobila koji najviše zaga─Ĺuju, zbog toga je ideja da se ti automobili recikliraju, a subvencija iskoristi za kupovinu drugog polovnog automobila. Zna─Źi, mera nije za kupovinu samo novih automobila, glavni uslov je da se kupi automobil evro 6 normi - objasnio je za RTS Branko Stamatovi─ç, direktor Agencije za bezbednost saobra─çaja.

Agencija se trenutno bavi time kako sve to povezati, kako elektronski ubrzati proceduru za gra─Ĺane kad do─Ĺe do realizacije ovih mera. Ministarstvo gra─Ĺevine, saobra─çaja i infrastrukture ─çe obezbediti neophodna sredstva.

- Samo tokom prošle godine je uvezeno 165.000 automobila u Srbiju, a prose─Źna starost automobila koja se voze je oko 17,4 godine, i to je ono što treba da rešavamo. ┼Żelimo da na ulicama budu mladi i tehni─Źki ispravni automobili. Na prvom mestu je bezbednost svih u─Źesnika u saobra─çaju - istakao je Stamatovi─ç i dodao da je programom predvi─Ĺeno da se od 2024. godine standard podigne prvo na evro 5 normu, a potom i na evro 6.

Zoran Peševski, predsednik Udru┼żenja tehni─Źkih pregleda "Step", ka┼że za Kurir da je Program za zaštitu vazduha Vlade Srbije fenomenalna stvar.

Dizel vozila sa evro 1, 2 i 3 standardom svakako jesu štetna po ┼żivotnu sredinu. Ovo što se sad radi kod nas radi se i u EU. Evro 5 i 6 ne zaga─Ĺuju okolinu. Mislim da je ova stvar dobra, nama bi se podmladio vozni park i došlo bi do zaštite ┼żivotne sredine. Apelujemo na voza─Źe koji imaju te motore da u─Źestvuju u ovome i dobiju novac za subvenciju, a time ─çe u─Źestvovati i u zaštiti ┼żivotne sredine - isti─Źe Peševski.

─îINJENICE

Subvencije za nabavku ekološki ─Źistijih vozila

2.100 evra - za kupovinu putni─Źkog automobila

2.500 evra - za kupovinu lakih teretnih vozila

2.900 evra - za kupovinu autobusa

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE