Obrenovac, 16.04.2024

GRA─ÉANI NISU SVESNI KOLIKO MOGU DA U┼áTEDE KU─ćNI BUD┼ŻET


Izvor: Espreso/Biznis.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 22.05.2023.
Prelazak na GREJANJE PO UTROŠKU je moguće, a ovo su USLOVI!

Foto:Profimedia


Tokom grejne sezone mnogi korisnici centralnog grejanja po─Źnu da razmišljaju o uštedi i prelasku na merenje i pla─çanje po utrošku, takozvanu individualnu potrošnju, tek kada krenu da sti┼żu prvi ra─Źuni. Iako se, prema podacima “Beogradskih elektrana”, u sistemu snabdevanja prema potrošnji nalazi oko 40.000 stanova, mnogi gra─Ĺani koji ┼żele da pre─Ĺu na ovakvu vrstu grejanja uglavnom nisu upu─çeni u to koji su uslovi, a ni po─Źetna ulaganja.

„Ugradnja ure─Ĺaja za registrovanje sopstvene potrošnje, kao i ugradnja termostatskih ventila, obaveza je vlasnika stanova. U zavisnosti od vrste ure─Ĺaja (merilo toplotne energije-kalorimetar ili delitelj na radijatorima), kao i od potencijalnih prepravki same instalacije, troškovi ugradnje ure─Ĺaja za registrovanje sopstvene potrošnje i termostatskih ventila iznose od 200 do 250 evra za prose─Źan stan površine oko 50 kvadratnih metara“, navode iz JKP „Beogradske elektrane“ za Biznis.rs.

Kada je re─Ź o posebnim uslovima, objašnjavaju da je prelazak na novi na─Źin obra─Źuna mogu─ç u letnjem periodu pre po─Źetka isporuke toplotne energije u novoj grejnoj sezoni i da prelazak na naplatu prema potrošnji nije mogu─ç parcijalno, odnosno samo za pojedine korisnike koji se toplotnom energijom snabdevaju sa zajedni─Źke predajne stanice.

„Zasebni stambeni objekti, odnosno porodi─Źne ku─çe koje se toplotnom energijom snabdevaju sa predajne stanice namenjene samo za zagrevanje predmetnog objekta, mogu pre─çi na obra─Źun prema potrošnji bez ugradnje ure─Ĺaja za registrovanje sopstvene potrošnje“, dodaju u ovom preduze─çu.

Kada je re─Ź o samoj uštedi, kako navode, na ni┼że mese─Źno zadu┼żenje prema potrošnji osim energetske efikasnosti samog objekta uti─Źe i racionalna upotreba toplotne energije, koju je mogu─çe ostvariti samo ugradnjom termostatskih ventila i ure─Ĺaja za registrovanje sopstvene potrošnje.

„Ugradnjom navedenih ure─Ĺaja korisnicima se omogu─çava da upravljaju potrošnjom, što se i evidentira na mese─Źnim ra─Źunima za raspodeljenu toplotnu energiju. Prelazak na naplatu prema potrošnji ne mo┼że doneti ni┼ża zadu┼żenja za isporu─Źenu toplotnu energiju za energetski neefikasne objekte, naprotiv takvi objekti bi imali viša zadu┼żenja, koja bi se umanjila energetskom sanacijom objekta i ugradnjom ure─Ĺaja za upravljanje potrošnjom i ure─Ĺaja za registrovanje sopstvene potrošnje“, isti─Źu u „Beogradskim elektranama“.┼ż

U novim objektima investitori dogovaraju grejanje po utrošku

U novoizgra─Ĺenim objektima koji su priklju─Źeni na sistem daljinskog grejanja investitori anga┼żuju firme koje u periodu od dve godine, ta─Źnije od dana uvo─Ĺenja u sistem redovne isporuke toplotne energije, vrše raspodelu potrošnje na osnovu redovnog mese─Źnog o─Źitavanja ure─Ĺaja za registrovanje sopstvene pojedina─Źne potrošnje. Nakon isteka dve godine, a radi naplate isporu─Źene toplotne energije prema o─Źitanim i raspodeljenim vrednostima, neophodno je formirati skupštinu stanara koja ─çe sklopiti ugovor o nastavku usluge o─Źitavanja i raspodele.

“Ukoliko se nakon ovog roka ne formira skupština stanara ili se ne sklopi ugovor sa firmom o raspodeli o─Źitanih vrednosti, naplata isporu─Źene toplotne energije na osnovu o─Źitanih vrednosti merila u predajnoj stanici vrši─çe se srazmerno u─Źeš─çu zagrevane površine predmetnog prostora u ukupnoj zagrevanoj površini objekata priklju─Źenih na predajnu stanicu”, navode „Beogradske elektrane“.

U starijim zgradama odluku o individualnoj potrošnji donose stanari

Kada je re─Ź o postoje─çim objektima, neophodno je da stambena zajednica donese odluku o prelasku na ovaj sistem naplate. Na osnovu njihovog zahteva “Beogradske elektrane” rade analizu potrošnje iz prethodnog perioda i prosle─Ĺuju je skupštini stanara koja donosi kona─Źnu odluku o prelasku na naplatu prema potrošnji. Ukoliko skupština stanara odlu─Źi da pre─Ĺe na naplatu prema utrošku, obavezna je da izabere preduze─çe koje ─çe se pobrinuti za projektnu dokumentaciju, ugradnju svih neophodnih ure─Ĺaja, kao i za raspodelu te potrošnje unutar stambene zgrade.

“Konkretno u Beogradu ne postoje posebni uslovi za prelazak na sistem naplate prema individualnom utrošku, osim da svaka zgrada ili ku─ça mora imati svoje pojedina─Źno merilo u toplotnoj podstanici. Sve zgrade u Beogradu ve─ç nekoliko godina imaju ugra─Ĺena pojedina─Źna merila, me─Ĺutim naplata se ne vrši svima prema utrošku toplotne energije izmerene na kalorimetru u podstanici. Samo zgrade koje su priklju─Źene na sistem Beogradskih elektrana od 2010. godine do danas pla─çaju grejanje prema utrošku toplotne energije izmerene na kalorimetru u podstanici”, ka┼że za pomenuti portal direktor jedne od registrovanih firmi za ugradnju, merenje i o─Źitavanje potrošnje na ovaj na─Źin.

Ukoliko zgrada ┼żeli da pre─Ĺe na sistem naplate prema individualnom utrošku pre svega je potrebno uraditi energetski pregled kojim se utvr─Ĺuje kakav je sistem grejanja u pojedina─Źnoj zgradi, objašnjava naš sagovornik i dodaje da “Beogradske elektrane” zahtevaju izradu elaborata o zajedni─Źkim troškovima grejanja.

“Nakon izrade elaborata utvr─Ĺuje se da li zgrada ima horizontalni razvod, u ovom sistemu ugra─Ĺuju se kalorimetri (sekundarna merila toplotne energije), kao i termostatski ventili i termo glave na svakom pojedina─Źnom radijatoru. Ukoliko zgrade imaju vertikalni razvod, u ovom sistemu ugra─Ĺuju se delitelji troškova toplotne energije, kao i termostatski ventili i termo glave na svakom radijatoru”, precizirao je naš sagovornik.

Kada je re─Ź o neophodnim ulaganjima, Dušani─ç navodi da je okvirna cena za kalorimetar sa ugradnjom oko 200 evra plus PDV, cena delitelja troškova toplotne energije sa ugradnjom 25 evra plus PDV po radijatoru, cena ventila i termo glava sa uradnjom je oko 20 evra plus PDV.

Ušteda za ku─çni bud┼żet od 30 do 40 odsto

Shodno tome da sve zgrade u Beogradu imaju ugra─Ĺene kalorimetre u podstanici, Beogradske elektrane ve─ç imaju uvid u potrošnje kWh (kilovat sati) pojedina─Źnih zgrada i stambena zajednica ovom preduze─çu mo┼że da uputi zahtev za uvid u potrošnju nekoliko godina unazad.

“Uvidom u potrošnju koju stambena zajednica dobije od Beogradskih elektrana, mo┼żemo utvrditi da li je potrošnja zgrade u prethodnom periodu ve─ça, ista ili manja od cene koju zgrada trenutno pla─ça prema metru kvadratnom stana”, navodi direktor firme .

Korisnici ugradnjom ovakvih sistema, kako isti─Źe, mogu da kontrolišu troškove, a samim tim i da uštede novac tokom zimskog perioda.

“U svakom slu─Źaju ugradnjom ovakvih sistema korisnici mogu da kontrolišu svoje troškove tako što ukoliko nisu u stanu smanjuju temperaturu u prostoru na 18 stepeni, kada su u stanu otvaranjem termo glava pove─çavaju temperaturu u stanu na 21 stepen”, navodi on i dodaje da ukoliko korisnik ne boravi u stanu nekoliko dana mo┼że da reguliše temperaturu tako da ona bude podešena na mod protiv smrzavanja sistema.

“Pravilno koriš─çenje termostatskih glava dovodi do uštede. Prema našem iskustvu, zgrade koje su sagra─Ĺene od 2010. godine do danas i imaju obavezan sistem naplate prema individualnom utrošku ostvaruju uštede od 30 do 40 odsto u odnosu na cenu pla─çanja prema kvadratnom metru stana. Naravno, sve ovo zavisi od energetske klase zgrade, kao i pojedina─Źnih navika korisnika. Me─Ĺutim, i zgrade sa lošijom izolacijom mogu da ostvare uštede od 20 do 30 odsto po sezoni, bez dodatnog ulaganju u izolaciju i stolariju”, zaklju─Źuje sagovornik pomenutog portala.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE