Obrenovac, 29.05.2020

PRELIVA I BIĆE JOŠ JEFTINIJE


Izvor: politika.rs,Јасна Петровић-Стојановић,Lokalne novine | Obrenovac, 30.03.2020.
Benzin je 2016. godine, kada se barel prodavao za 31,1 dolar, bio jeftiniji za 20 dinara nego danas i koštao 129,7 dinara

Foto:А. Васиљевић


Sada je nafta još jeftinija, oko 28 dolara, a benzin skuplji i toči se za 150 dinara...

Značajan pad cene goriva u Srbiji tek će se osetiti u narednim nedeljama, budući da se u preradi još nije našla nafta koja se poslednjih dana prodaje za oko 28 dolara za barel, što je oko 60 odsto niža cena nego početkom godine. Aktuelno pojeftinjenje na pumpama je zapravo posledica pada cene barela iz januara, jer se još uvek troše zalihe nafte kupljene po višoj januarskoj ceni, odnosno pre početka virusa korona. Od januara do početka ove nedelje cene dizela niže su za 14 dinara, a benzina za oko 11 dinara.

– Još veće pojeftinjenje goriva očekuje se narednih dana. Za koliko će tačno biti, tek će se videti. Ali treba znati da razlog drastičnog pada cene sirove nafte nije direktno uzrokovan virusom korona, nego direktnom ratom Saudijske Arabije i Rusije. Pojeftinjenje je posledica odluke Saudijske Arabije, najvećeg svetskog izvoznika nafte, da kazni Rusiju, drugog najvećeg svetskog proizvođača nafte, koja nije pristala na predlog Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o daljem smanjenju proizvodnje – objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

On kaže da je reč o vrtoglavom padu cena nafte na svetskom tržištu, nezabeleženom još od Prvog zalivskog rata 1991. godine, kada je barel nafte prodavan za 24,88 dolara po barelu.

S druge strane, potpuno je kontradiktorno da se primera radi 2016, kada je barel nafte koštao 31,1 dolar, benzin prodavao po 129,7 dinara, a danas za oko 150. Takođe, 2012. godine barel je bio najskuplji 155 dolara, litar benzina se u Srbiji prodavao za 111,3 dinara, znači za skoro 40 dinara jeftinije nego danas, a nafta je tada bila skuplja pet puta.

Mnogo važnija stvar za vozače od samog pada cene goriva jeste da problema u snabdevanju nema. Ima dovoljno svega i previše. Tim pre što je radno vreme pumpi ograničeno samo do 15 časova, što je dodatno usporilo prodaju goriva na pumpama.

– Pored toga, goriva ima dovoljno i zbog činjenice da ne radi ni gradski ni međugradski prevoz, kerozin se skoro uopšte ne prodaje jer avioni ne lete. Pumpe su do pre nekoliko dana radile po 24 sata, sada od sedam do osam sati, što znači i znatno manji promet, a što će se tek odraziti na poslovanje naftnih kompanija ne samo kod nas nego i u savetu – kaže on.

Posledice će se posebno osetiti po budžet države ako se zna da se samo po osnovu akciza od goriva republička kasa punila s 11–13 odsto ukupnih sredstava, što je bio ogroman novac.

Mićović kaže da još nema precizne podatke koliko je opao promet derivata od početka vanrednog stanja. Za sada ne može da kaže ni koja je to najniža cena do koje gorivo može da pojeftini, budući da je cena s januarskih 70 pala na 27 dolara.

Napominje da ni prognoze investicione kuće „Goldman Saks” nisu nimalo optimistične jer predviđaju da će cena nafte u narednom periodu pasti na 20 dolara po barelu. I to bi moglo da donese nove promene u cenovnicima goriva u Srbiji.

Budući da je dogovor Organizacije zemalja izvoznica nafte i grupe nezavisnih s Rusijom na čelu praktično prekinut početkom meseca jer je Moskva odbila predlog o dodatnom smanjenju snabdevanja zbog epidemije, cena crnog zlata može i dalje da nastavi da pada.

Pad cene nafte sigurno će se u dogledno vrede odraziti i na smanjenje cene gasa, budući da se po formuli cena gasa obračunava na osnovu cene crnog zlata. Za sada, međutim, niko od zvaničnika to ne pominje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE