Obrenovac, 27.05.2020

SPREMITE SE ZA VOŽNJU U GRADSKOM PREVOZU PO NOVIM PRAVILIMA


Izvor: Alo.rs/N.Marić,Lokalne novine | Obrenovac, 04.05.2020.
Detaljno uputstvo za putnike

Foto:Alo.rs


Korona je smrt za švercere...

Javni gradski prevoz u Novom Sadu, Kragujevcu i Jagodini ponovo će raditi od danas, dok će Beograđani i Nišlije morati da sačekaju do petka. Međutim, svi oni koji budu želeli da se posle dužeg vremena provozaju autobusom, tramvajem ili trolejbusom moraće da ispune određene uslove. Kako je planirano, gradski prevoz će biti dostupan u četiri faze, to jest po prioritetima. U prvoj grupi će biti zaposleni, u drugoj studenti i đaci, treću će činiti nezaposleni i turisti, a četvrtu penzioneri. Trajanje svake faze biće utvrđeno na osnovu preporuka nadležnih zdravstvenih službi posle dobijanja saglasnosti kriznog štaba.

U autobus samo sa “bus plus” karticom

U vozila gradskog prevoza će od ove nedelje moći da uđu samo zaposleni koji poseduju personalizovanu “bus plus” karticu sa oznakom A1, to jest kao zaposlena lica. Takođe, radni nalog biće neophodan zaposlenima ukoliko budu išli na posao ili se vraćali s posla za vreme policijskog časa.

Obavezno nošenje maski i rukavica

U autobus će biti nemoguće ući bez maske i rukavica, a kako je planirano, pri ulasku putnicima se ipak neće meriti temperatura. U svakom vozilu će biti redar, koji će kontrolisati da li građani nose zaštitnu opremu, kao i koliko je ljudi u vozilu.

Ulaz na jedna, a izlaz na druga vrata

U vozila gradskog prevoza ulaziće se na prednja vrata, a izlaziti na ostala. Odmah po ulasku će se obavljati i validacija karata, koja će biti neophodna, zbog čega će švercovanje biti nemoguće.

Nećete smeti da sedite gde hoćete

Unutar autobusa važiće posebna pravila u vezi s tim gde će smeti da se sedi ili stoji. Na sedištima će biti postavljene nalepnice sa uputstvom na koje sedište sme, a na koje ne sme da se sedne kako bi se poštovala distanca. Iz istog razloga, na podu će biti postavljene trake sa uputstvom gde treba da se stane.

Ponesite lepezu

U gradskom prevozu se za sada neće koristiti klima-uređaji, već će se otvarati prozori, kako bi se obezbedilo prirodno ventiliranje. Ipak, u vozilima u kojima nije moguće otvaranje prozora biće uključena klima u danima kada temperatura bude visoka. Svakako, putnicima se savetuje da ponesu lepezu.

Karte neće moći da se kupe kod vozača

Vozači će biti potpuno izolovani od putnika, zbog čega će biti onemogućena kupovina karata u vozilima. Svi oni koji se budu vozili gradskim prevozom, kako navode nadležni, trebalo bi da imaju na umu da će se autobusi detaljno čistiti na kraju svakog dana i da će se na okretnicama po nekoliko puta dnevno dezinfikovati rukohvati, vrata i sedišta.

Distanca i dok se čeka prevoz

Na autobuskim stajalištima u Beogradu su već crvenim tačkama označena mesta na kojima će putnici morati da stoje kako bi držali distancu dok čekaju prevoz.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE