Obrenovac, 21.10.2020

ŠTA JE POSLOVNA DEMOGRAFIJA?


Izvor: Alo.rs/Blic/N.A./Lokalne novine | Obrenovac, 21.09.2020.
U ovom segmentu Srbija je ispred Nema─Źke i ┼ávajcarske

Foto:Alo!/Ognjen Radošević


U Srbiji je u 2017. godini poslovalo 4,9 firmi na 100 stanovnika...

Srbija se poslednjih godina prili─Źno dobro kotira kada je u pitanju poslovna demografija, kako se zapravo naziva broj preduze─ça na 100 stanovnika, kao i broj novoosnovanih firmi. Tako se, prema poslednjim dostupnim podacima Eurostata, naša zemlja po ovim parametrima našla ispred ─Źak 22 evropske dr┼żave.

Prakti─Źno, na svakih devet postoje─çih kompanija u Srbiji godišnje "nikne" još jedna nova i po ovom parametru se, verovali ili ne, nalazimo u društvu sa Estonijom i Danskom. Istovremeno se nalazimo daleko ispred Švajcarske i Nema─Źke, ali daleko iza ostavili smo i mnoge zemlje u regionu. Imaju─çi u vidu da su ovo podaci s kraja 2017. (noviji za sada za celu Evropu ne postoje), veruje se da Srbija, ako u me─Ĺuvremenu nije poboljšala poziciju, nikako je nije ni oslabila.

U Srbiji je u 2017. godini poslovalo 4,9 firmi na 100 stanovnika, baš kao i u Bugarskoj. Slabije od Srbije u ovom segmentu bilo je devet zemalja. Najmanji odnos bio je u Severnoj Makedoniji (2,8), zatim u Nema─Źkoj i Hrvatskoj (po 3,4).

- Dok kod demografije postoji pravilnost da su pokazatelji najnepovoljniji kod malih zemalja u isto─Źnoj Evropi, kod ekonomije preduze─ça nema pravila, jer su od Srbije lošiji pokazatelji i u najrazvijenijim velikim (Velika Britanija i Nema─Źka) i malim zemljama (Švajcarska, Austrija i Danska), ali i u onim manje razvijenim, poput Rumunije i Turske - isti─Źe ekonomista Miroslav Zdravkovi─ç u svojoj analizi.

Slovenija i Gr─Źka najuspešnije u regionu

U Sloveniji je 2017. godine bilo 6,9 firmi na 100 stanovnika, u Hrvatskoj 3,6, a u Severnoj Makedoniji 2,8. Grci su 2017. imali 7,2 firme na 100 stanovnika, Ma─Ĺari 5,7, a Rumuni 3,8.

Porede─çi broj firmi sa brojem stanovnika po zemljama, u vrhu liste su ─îeška (9,8), Slova─Źka (8,8) i Portugal (8,5 firmi).

U EU se u proseku svake godine osnuje 9,3 odsto novih firmi, u odnosu na postoje─çi broj, što zna─Źi da je na 11 postoje─çih jedna nova. Najmanji procenat novih firmi je u Gr─Źkoj (4,5 odsto) i onda sledi niz visoko razvijenih zemalja: Belgija, Švedska, Austrija, Nema─Źka, Švajcarska, Italija i Norveška.

Rame uz rame sa Francuskom

Kada se posmatraju obe strane, broj novoosnovanih i ugašenih firmi, najbolje stoje Irska, Belgija i Kipar, gde su se biznisi relativno najmanje gasili.

- Tu dolazimo do najlepšeg svrstavanja: Srbija je delila ─Źetvrto mesto sa Francuskom prema relativnom rastu broja firmi od 5,1 odsto (11,4 odsto novoosnovanih i 6,3 odsto ugašenih). Medalje su pokupile Letonija (+7 odsto), Kipar (+6,3) i Irska (+5,6) - navodi Miroslav Zdravkovi─ç.

Samo ─Źetiri zemlje su imale smanjenje broja firmi, ali je interesantno da su me─Ĺu njima i neke od najve─çih ekonomija Evrope, i vode─çi spoljnotrgovinski partneri Srbije.

U Nema─Źkoj je bilo 0,9 odsto manje firmi, u Italiji 0,2 procenta, a u Danskoj je 41 firma više ugašena u odnosu na broj osnovanih. U susednoj Bugarskoj se broj preduze─ça smanjio za 3,4 odsto, pošto je na 12 odsto novoosnovanih došlo i 15,4 procenta ugašenih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE