Obrenovac, 25.05.2020

ULAZ SAMO NA JEDNA VRATA, GUŽVI NEĆE SMETI DA BUDE


Izvor: Blic.rs/M.V.,Lokalne novine | Obrenovac, 25.04.2020.
Čelnici Beograda otkrivaju kako će izgledati gradski prevoz posle 4. maja

Foto:Milan Ilic / RAS Srbija


I ovog vikenda naša javno komunalna preduzeća radiće ono što je u njihovom opisu dužnosti u vreme vanrednog stanja, istakao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević u Jutarnjem programu TV "Pink".

- Radiće se na dezinfekciji ulica, čistiće se međublokovske površine, nastaviće se sa dezinfekcijom i deratizacijom stambenih zgrada, tako da će to biti standardan vikend u radu svih komunalnih gradskih službi - rekao je Nikodijević.

Govoreći o ublažavanju mera tokom vanrednog stanja, naglasio je da će one biti parcijalno popuštane.

- Penzioneri su dobili priliku da izađu tri puta nedeljno na pola sata. Oni su zaista podneli najveći teret zabrane kretanja i zahvaljujem im na disciplini i poštovanju mera. Neke zanatske radnje su počele da rade, pre svega one u kojima nema previše bliskog kontakta između korisnika usluga. Ukoliko epidemiološka slika bude dobra i nastavi se tendencija pada broja novoobolelih, nastaviće se sa parcijalnim popuštanjem mera - kazao je Nikodijević, prenosi "Beoinfo".

U ovom trenutku Grad Beograd sprema sve resurse, a kakve budu bile procene epidemiologa tako ćemo i postupati, podsetio je Nikodijević.

Dezinfikovani vrtići

- Juče smo na Gradskom štabu doneli odluku da izvršimo dezinfekciju svih beogradskih vrtića, preko 285 hiljada kvadrata, tako da će deca, kada epidemiolozi odluče da vrtići mogu da počnu sa radom, biti sigurna. Protekle nedelje smo korisnike doma za stara lica i decu bez roditeljskog staranja sa Voždovca testirali na prisustvo virusa, kao i sve zaposlene, i sa ponosnom mogu da kažem da nismo imali ni jednog zaraženog, što znači da smo primenili dobre mere. Prema svima zaposlenim licima i korisnicima usluga oba doma primenjena je mera karantina od 14 dana. Činjenice govore da je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević brzo reagovala i uradila veliki deo posla - kazao je Nikodijević.

Nova pravila u gradskom prevozu

Govoreći o javnom gradskom prevozu, predsednik gradskog parlamenta podsetio je na postojanje koridorskih linija, čiji je cilj prevoz zdravstvenih radnika do kliničko-bolničkih centara ali i drugih koji imaju radne naloge.

- Kada Vlada Republike Srbije bude donela odluku, postepeno ćemo početi da puštamo gradski prevoz. On neće biti odjednom vraćen, a kako bude rasla privredna aktivnost i bude počinjao da radi veći broj privrednih subjekata, tako ćemo i počinjati sa uvođenjem linija gradskog prevoza u ponovni rad. U gradskom prevozu neće više važiti pravila kao do sada, već će ona biti propisana u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje kako bi zaštitili i putnike, ali i zaposlene u GSP-u. Moraćemo da se navikavamo na nove mere predostrožnosti koje će propisati način ulaska i izlaska iz vozila na jedna vrata, držanje propisane distance, korišÄ‡enje zaštitne opreme, kako putnika tako i vozača. Sve će to biti deo nove kulture ponašanja u javnom prevozu. U ovom trenutku čekamo procene epidemiologa i odluku Vlade Srbije - zaključio je Nikodijević.

GSP od 4. maja

Da bi gradski prevoz mogao da počne posle 4. maja, odlukom resorsnog ministarstva, najavio je danas za TV "Prvu", gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić. Aleksandar Vučić juče je takođe rekao da ako sve bude u redu on očekuje da od 4. maja krene delimično otvaranje međugradskog saobraćaja, kao i delimično otvaranje gradskog saobraćaja.

- Građani će morati da ulaze u prevoz na jedna vrata, takođe da stoje u redovima jedan iza drugog i da taj kontakt u samom čekanju prevoza ne bude preterano blizak. Vrlo je važno da se u samom prevozu koristi zaštitine oprema, maske i rukavice - rekao je Radojičić za TV "Prva".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE