Obrenovac, 27.05.2020

RADNICI NE NOSE MASKE, A NEKI TRGOVCI PODIGLI CENE HRANE


Izvor: Kurir.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 19.04.2020.
Evo ┼íta su gra─Ĺani najvi┼íe prijavljivali tokom vanrednog stanja

Foto:Shutterstock


Gra─Ĺani su se proteklih nedelja inspekcijama naj─Źeš─çe ┼żalili na neuobi─Źajeno visoke cene prehrambenih proizvoda ili distribuciju medicinskih sredstava i lekova, u vezi bezbednosti i zdravlja na radu i obavezama poslodavaca u okolnostima izazvanih vanrednim stanjem zbog korona virusa.

Jedinstveni kontakt centar republi─Źkih inspekcija je za prve tri nedelje rada primio više od 3.000 predstavki gra─Ĺana i privrede na potencijalno nezakonito postupanje privrednih subjekata.

Prve dve nedelje gotovo 70 odsto predstavki odnosilo se na neuobi─Źajeno visoke cene prehrambenih proizvoda ili distribuciju medicinskih sredstava i lekova, a poslednje nedelje tr┬×i┼żište se stabilizovalo što se toga ti─Źe, dok raste broj predstavki u vezi rada i prava i obaveza na radu.

Kako ka┼że šef tima za reformu inspekcija na projektu NALED-a i EBRD-a u Ministarstvu dr┼ż┬×avne uprave i lokalne samouprave, Dragan Pušara, poseban kvalitet Kontakt centra je, pored prosle─Ĺivanja predstavki ka nadle┼ż┬×nim inspekcijama, i prikupljanje pitanja od zna─Źaja za privredu i njihovo prosle─Ĺivanje ka Vladinom timu za ekonomska pitanja, gde ova vrsta prestavki ukazuje na potrebu unapre─Ĺenja zakonskog okvira.

┬ôNa ovaj na─Źin kontakt centar republi─Źkih inspekcija, ostvaruje ulogu kako komunikacije sa inspekcijama radi otklanjanja neusaglašenosti rada privrede sa zakonom, ve─ç i preventivno-edukativnu ulogu na kojoj i po─Źiva novi inspekcijski pristup u Srbiji┬ö, dodao je Pušara.

Operateri svaku prijavu prosle─Ĺuju nadle┼ż┬×noj inspekciji kako bi se spre─Źile neregularnosti na tr┬×┼żištu u vreme pandemije COVID-19.

Do sada su nadle┼ż┬×ne inspekcije postupile po 96 odsto prijava.

Prijave gra─Ĺana u prvim danima rada Kontakt centra odnosile su se na to da prodavnice i maloprodajni objekti podi┬×┼żu cene ┼ż┬×ivotnih namirnica (brašno, hleb, ulje, kvasac, vo─çe, lekovi) i sredstava za higijenu, dezinfekciju, maske, rukavice...

Neke od primedbi su bile I da prodavnice ne izdaju fiskalne ra─Źune, ili da prodavnice i radnje puštaju ─Źekove odmah i ne dozvoljavaju kupovinu na rate.

Tako─Ĺe, gra─Ĺani su se ┼żalili i na to da se u prodavnicama i mestima sa velikom frekvencijom ljudi radi bez maski, rukavica, da radnje nemaju zaštitna sredstva...

┼Żalbe su se odnosile i na obmane, odnosno da kupci dobajaju manje koli─Źine robe. Bilo je prijava da u jednom selu uprkos zabrani radi manji tr┬×┼żni centar, da radnici u firmama i fabrikama nemaju zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva - maske, rukavice, da se radnicima preti otpuštanjima i da im ne─çe biti ispla─çene zarade...

Neki su se ┼żalili i na isklju─Źenje interneta zbog nepla─çanja pa ne mogu da se informišu, a deca ne mogu da poha─Ĺaju online nastavu zbog toga, da neki od gra─Ĺana ne poštuju karantin, izolaciju po dolasku iz inostranstva...

Prijave gra─Ĺana u poslednjoj nedelji rada centra odnosile su se na nelegalno pove─çanje cena, neizdavanje fiskalnih ra─Źuna, da je ugro┼ż┬×ena bezbednost i zdravlje na radu (stizalo je dosta prijava da radnici u firmama i fabrikama rade zara┼ż┬×eni ili su bili zar┼ża┬×eni, da su sada u bolnicama, a poslodavci nastavljaju da rade bez obzira na opasnost od širenja virusa).

Tako─Ĺe su prijavljivali i neispla─çivanje zarada, otkaze radnicima, prekovremeni rad, da su radnici odjavljeni sa zdravstvenog osiguranja i zato ne mogu da se le─Źe.

Najviše prijava stiglo je tr┬×┼żišnoj inspekciji - 33 odsto, inspektoratu za rad 22 odsto, poreskoj inspekciji devet odsto, potom zdravstvenoj osam odsto, sanitarnoj šest odsto, a ostalima 25 odsto.

Kontakt centar je pokrenula Vlada, u saradnji sa Ministarstvom dr┼ż┬×avne uprave i lokalne samouprave, Jedinicom za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor, Kancelarijom za IT i eUpravu i NALED-om, kao i uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj koja, u okviru dvogodišnjeg projekta, podr┼ż┬×ava reformu inspekcija u Srbiji.

Uspostavljanje Kontakt centra je jedna od klju─Źnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE