Obrenovac, 24.02.2024

SRPSKI KAO STRANI I JOŠ PET ZAKONA IZ OBLASTI OBRAZOVANJU SE MENJAJU


Izvor: Espreso/Kurir/Mina Brankovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 21.04.2023.
Ovo ─Źeka ─Ĺake koji budu imali 1 iz vladanja

Foto:Aleksandar Jovanovi─ç Cile, Profimedia


Izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju predvi─Ĺeno je da ocena iz vladanja od petog razreda, umesto od šestog, ulazi u prosek ocena i da bude broj─Źana, a ne opisna. Me─Ĺutim, to u suštini ne─çe promeniti mnogo toga, s obzirom na to da u─Źenik koji bude imao jedinicu iz vladanja ne─çe ponavljati razred!

Pored toga, predvi─Ĺene su oštrije nov─Źane kazne za roditelje koji ne poštuju zakon, kao i za one ─Źija deca vrše nasilje, a kazne iznose od 10.000 dinara, umesto dosadašnjih 5.000, pa ─Źak i do 100.000 dinara. Jedna od predvi─Ĺenih novina je i zabrana onima koji po─Źine nasilje da se ispišu iz škole tokom trajanja vaspitno-disciplinskog postupka.

- Stava smo da je neophodno da se odlo┼żi ispisivanje iz srednje škole ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, do njegovog okon─Źanja. Tu je ─Źest problem u praksi bio da u─Źenik protiv koga je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak prelaskom u školu posle sedam dana upiše se u drugu i izbegne posledice u─Źinjenog - rekao je ju─Źe za Kurir ministar prosvete Branko Ru┼żi─ç nakon otvaranja prve javne rasprave o šest zakona iz oblasti obrazovanja, koja je ju─Źe odr┼żana u Novom Sadu.

─îinjenice / Odredbe ovih zakona se menjaju

- Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

- Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

- Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju

- Zakon o visokom obrazovanju

- Zakon o ud┼żbenicima

- Zakon o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije

Ministar je naveo i da ─çe se u okviru poja─Źanog vaspitnog rada sa u─Źenicima realizovati i društveno korisni, odnosno humanitarni rad.

Zakonom odre─Ĺene kazne smo podigli u nadi da ─çemo uticati na roditelje koji izri─Źito odbijaju da sara─Ĺuju sa školom - istakao je ministar Ru┼żi─ç.

Ve─ça odgovornost

Odeljenske starešine ─çe voditi posebnu evidenciju

Izmenama zakona predvi─Ĺene su i dodatne obaveze za odeljenske starešine, pa ─çe oni koji u razredu imaju neko problemati─Źno dete morati da vode posebnu evidenciju o poja─Źanom vaspitnom radu, u koju ─çe unositi podatke o doga─Ĺaju, u─Źesnicima itd. Odeljenski starešina zajedno sa stru─Źnim saradnicima sa─Źinjava plan poja─Źanog vaspitnog rada, koji traje do okon─Źanja vaspitno-disciplinskog postupka.

Jedna od najva┼żnijih novina jeste i uvo─Ĺenje nacionalne ─Źitanke od naredne školske godine za u─Źenike osnovnih i srednjih škola, što je predlo┼żeno Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o ud┼żbenicima:

- Ideja je da se uvede nacionalna ─Źitanka, koja ─çe obuhvatiti sadr┼żaje programa predmeta srpski jezik, odnosno srpski jezik i knji┼żevnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzi─Źka kultura, u skladu s planom i programom nastave i u─Źenja za odre─Ĺeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Bitna novina

Srpski jezik kao strani

Nakon izbijanja rata u Ukrajini u našu zemlju došlo je dosta dece iz Rusije i Ukrajine, a oni koji ne govore srpski ili engleski imaju poteško─ça pri u─Źenju i poha─Ĺanju škola u koje su se ovde upisali. Zbog toga su na inicijativu Društva za srpski jezik i knji┼żevnost predlo┼żene izmene zakona kako bi se prevazišao taj problem dece i nastavnika.

- U okviru školskog programa, za decu i u─Źenike koji ne poznaju srpski jezik škola mo┼że da realizuje i program za sticanje elementarnog znanja iz srpskog jezika, odnosno program srpskog jezika kao stranog - navodi se u Nacrtu izmena i dopuna Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

Kako je navedeno u Nacrtu ovih izmena i dopuna, sredstva za finansiranje pripreme i nabavke nacionalne ─Źitanke za sve u─Źenike obezbe─Ĺuju se u bud┼żetu Srbije.

Pored svega navedenog, radi se i analiza stanja finansijskih efekata kako bi se pove─çao broj stru─Źnih saradnika u OŠ i SŠ, i za uve─çanje koeficijenata za obra─Źun i isplatu plata odeljenskih starešina (sa ─Źetiri na sedam odsto).

─îinjenice / Klju─Źne izmene šest zakona

- broj─Źana ocena iz vladanja od petog razreda ulazi u prosek

- škole mogu da uvedu srpski jezik kao strani za ─Ĺake koji nisu naši dr┼żavljani

- nacionalna ─Źitanka bi─çe obavezna za sve osnovce i srednjoškolce

- ve─çe kazne za roditelje problemati─Źne dece - od 10.000 do 100.000 dinara

- pove─ça─çe se broj stru─Źnih saradnika u OŠ i SŠ

- omogu─çena dodatna nastava od tre─çeg razreda za u─Źenike s posebnim sposobnostima i interesovanjima

odeljenske starešine vodi─çe posebnu evidenciju o poja─Źanom vaspitnom radu

- obrazovno-vaspitni rad od petog do osmog razreda mo┼że da se organizuje i u kombinovanom odeljenju

- ─Źasovi dodatne i dopunske nastave, kao i ─Źas odeljenskog starešine bi─çe utvr─Ĺeni rasporedom

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE