Obrenovac, 25.05.2020

INFO : OSTANITE KOD KUĆE


Izvor: obrenovac.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.03.2020.
Servisne informacije

Foto:lokalnenovine.rs


Zelena pijaca u Obrenovcu od ponedeljka, 23. marta, radiće samo četvrtkom, petkom i subotom, od 8 do 15 časova.

Redovna kalendarska obnova dokumentacije za sve korisnike pijačne opreme, zakupce tezgi i rashladnih vitrina biće odložena i neće se vršiti dok traje vanredno stanje.

U Obrenovcu je od danas zabranjeno kretanje u Zabranu, Arboretumu, trim stazi, u parkovima i na dečijim igralištima.

Na sajtu Gradske opštine Obrenovac, www.obrenovac.rs , objavljen je nov obrazac za prijave, pitanja i informacije u vezi sa koronavirusom, ali i za bilo koju drugu informaciju, koja se odnosi na naručivanje dokumenata ili prijavu problema.

Stariji od 65 godina koji nemaju nekog mlađeg člana porodice koji će im donositi osnovne namirnice mogu se obratiti opštinskom Call centru od 7,30 do 15,30 časova na brojeve telefona 011/8726-414, 011/8721-862, 011/8720-212, 011/8723-205, 011/8728-038, 011/8726-412 i 011/8726-463.

Sve potrebne informacije iz oblasti rada Doma zdravlja ,,Obrenovac”, koje se odnose na preglede, lekove, recepte, građani mogu dobiti telefonom na brojeve 064/82-00-926, 064/82-00-927, 011/35-34-952, 011/35-34-953, 011/35-34-015 i 011/35-34-013.

Gradska opština Obrenovac, preko programa volonterski servis, poziva volontere starije od 18 godina da se uključe u akciju dostave osnovnih životnih namirnica, sredstava za higijenu i lekova na kućne adrese najstarijih Obrenovčana. Planirano je angažovanje dva puta nedeljno po 3 sata. Period angažovanja će se utvrđivati u odnosu na potrebe.

Obrenovčani koji su došli iz inostranstva dužni su da ostanu u izolaciji 28 dana i da ne napuštaju svoje domove.

Tokom trajanja vanrednog stanja preporuka je da se sahrane na grobljima obavljaju samo u krugu porodice pokojnika. U sektoru groblja i pijace JKP ,,Obrenovac”, kažu da su preduzete sve potrebne mere higijene, koje podrazumevaju pojačano čišćenje i dezinfekciju svih radnih prostorija.

U skladu sa preporukama štaba za vanredne situacije GO Obrenovac, ekipe radnika JKP ,,Obrenovac” svakodnevno obavljaju dezinfekciju ulica, trotoara, trgova u centru grada i svim naseljima. Akcija se sprovodi kontinuirano, svakog jutra, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

PIO fond poziva korisnike da sve informacije koje su im potrebne najpre pokušaju da dobiju putem telefona, čiji se brojevi objavljeni na njegovoj internet stranici, ili preko mejla kontakt@pio.rs, a da samo u slučajevima kada je neophodno dođu direktno u filijale i druge nadležne organizacione jedinice .

Zbog smanjenog broja izvršilaca na poslovima očitavanja vodomera, tokom trajanja vanrednog stanja, JKP ,,Vodovod i kanalizacija” upućuje molbu potrošačima da izvrše očitavanje stanja na vodomerima i informaciju o potrošnji saopšte na brojeve telefona 011/6304-461 i 0800/0000-87.

Aerodrom ,,Nikola Tesla” zatvoren za sve komercijalne letove u međunarodnom saobraćaju. Na aerodrom u prestonici moći će da se sleti samo uz posebnu dozvolu Vlade Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova RS formiralo je krizni štab za pomoć našim ljudima u inostranstvu, koja se odnosi na hitne slučajeve. Upućen je apel našim državljanima u dijaspori da ne dolaze u Srbiju.

Republički javni tužilac izdao je nalog je svim javnim tužilaštvima u Srbiji da hitno postupaju prema okrivljenima za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, imajući u vidu odluke o kućnoj izolaciji nadležnih organa Ministarstva zdravlja zbog pandemije korona virusa. Naloženo je i hitno postupanje u predmetima protiv okrivljenih za širenje lažnih vesti, odnosno krivično delo izazivanje panike i nereda.

Za one povratnike iz inostranstva koji prekrše meru samoizolacije i kreću se suprotno preporukama obezbeđena su tri objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu koji će služiti za karantinski smeštaj tih lica.

U kontrolu zabrane kretanja od 17 časova do pet ujutru uključila se i saobraćajna policija, čiji pripadnici nastavljaju i redovne kontole saobraćaja, naročito zbog netačnih informacija o tome ko može da vozi danju. Vozači stariji o 65 godina nemaju pravo kretanja ni kao vozači, ni kao suvozači, osim u specifičnim slučajevima, ako imaju lekarsku potrebu, idu na dijalizu ili terapiju. Izuzezak su porođaji i hitni zdravstveni slučajevi kada stariji od 65 godina mogu upravljati vozilom.

Osobe starije od 65 godina ne mogu koristiti ni usluge taksi prevoza, pa ko od taksista to bude kršio biće kažnjen. Povratnici iz inostranstva koji imaju više od 65 godina takođe ne mogu da voze automobile iako imaju strana i domaća dokumenta i za njih slede iste kazne, potvrđeno je u MUP-u.

Ako lice koje prekrši zabranu kretanja i zarazi druga lica i teško im naruši zdravlje može mu se izreći kazna od jedne do 8 godina zatvora. Ako neko prekrši zabranu kretanja i zarazi nekoga i tako mu prouzrokujue smrt može mu se izreći kazna od dve do 12 godina zatvora.

S obzirom na veliku potrebu građana za informacijama u vezi sa novim koronavirusom Covid-19, otvoreno je još deset dežurnih telefonskih linija koje građani mogu dobiti pozivanjem broja telefona 011/268 45 66.

Samo penzioneri i stariji od 65 godina ne moraju da plaćaju račune za februar, mart i april. Svi ostali mogu i treba da ih plaćaju.

Podela dezinfekcionih sredstva za građane Obrenovca organizuje se isključivo ispred JKP ,,Vodovod i kanalizacija” na stočnoj pijaci i to poverenicima mesnih zajednica, upravnicima zgrada i preduzetnicima. Umesto dva litra oni mogu preuzeti 5 litara dezinfekcionih sredstava.

,,Pošte Srbije” su organizovale rad u uslovima vanrednog stanja. U poštama koje su do sada radile tokom celog dana, radno vreme se organizuje u periodu od 10 do 17 časova radnim danima, a subotom od 10 do 14 časova. U poštama koje rade i nedeljom, radno vreme biti od 10 do 14 časova. U manjim poštama u kojima je rad bio organizovan u jednoj smeni, radno vreme se neće menjati, a u nekima početak radnog vremena biće od 10 časova.

U organizaciji Grada Beograda besplatno će biti podeljeno 173.000 paketa sa hranom i higijenskim sredstvima svim penzionerima čije su penzije manje od 30.000 dinara. Svaki paket sadržaće brašno, jestivo ulje, šećer, supu, kafu, čaj, keks, sapun, deterdžent i toaletni papir. Paketi biti distribuirani centrima za socijalni rad u gradskim opštinama, koji će uz pomoć volontera dostavljati pakete penzionerima.

JP SKC ,,Obrenovac” će na svaka četiri dana uživo strimovati po jednu predstavu ,,Obrenovačkog pozorišta”, koje će gledaoci moći da prate na stranici Sportsko kulturnog centra. Linkovi za gledanje svih predstava ostaće dostupni 72 sata nakon striminga.

Obaveštenje za izbeglice i interno raseljena lica - Obaveštavamo vas da će se dalji rad počev od 20.03.2020 godine, na realizaciji pomoći za izbeglice i interno raseljena lica za 2020. godinu nastaviti kada se za to steknu neophodni uslovi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE