Obrenovac, 31.05.2020

INFO : REŽIM RADA TOKOM VANREDNOG STANJA


Izvor: Espreso.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.03.2020.
Najvažnije za subotu 28. mart

Foto:lokalnenovine.rs


Prema poslednjim podacima objavljenim juče u 15 časova u Srbiji je od koronavirusa zaraženo 528 osoba, osam osoba je preminulo. 

Koronavirusom u Obrenovcu zaraženo je šest osoba.

Hala 1 Beogradskog sajma od danas u 08.00 sati biće spremna da primi prve pacijente pozitivne na koronu, koji budu imali blagu ili nikakvu kliničku sliku.

Građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu da to urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije.

Ministar rada Zoran Đorđević izjavio je da su sve vrste socijalnih davanja produžene do kraja vanrednog stanja.Sva deca sa invaliditetom dobiće kao i penzioneri jednokratnu pomoć od 4.000 dinara, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nakon sednice Vlade.Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje isplatiće po 4.000 penzionerima, korisnicima privremene naknade - invalidima rata druge i treće kategorije i deci sa invaliditetom - korisnicima privremene naknade kod PIO fonda, koji su to pravo ostvarili zaključno sa 25. martom, a kojima će rešenja biti doneta kasnije.

Za vreme trajanja vanrednog stanja narodna kuhinja u Obrenovcu radiće ponedeljkom, utorkom i sredom.

Zbog smanjenog broja izvršilaca na poslovima očitavanja vodomera, tokom trajanja vanrednog stanja, JKP ,,Vodovod i kanalizacija” upućuje molbu potrošačima da izvrše očitavanje stanja na vodomerima i informaciju o potrošnji saopšte na broj telefona 064/ 83 - 46 – 538.

Počela je podela paketa za 9,030 penzionera iz Obrenovca čije penzije su manje od 30 hiljada dinara.Njih će prvo dobiti penzioneri iz Vukićevice, Ljubinića, Poljana i Baljevca, a narednih dana biće raspodeljeni i najstarijima u ostalim mesnim zajednicama.

U Dom zdravlja Obrenovac stigla je zaštitna oprema za medicinske radnike, koji će vršiti testiranje građana. Nabavljeno je 100 skafandera i kacige sa vizirima i naočarima za ekipe koje će vršiti testiranje.

GO Obrenovac je uz pomoć naših sugrađana koji žive u Obrenovcu, i u inostranstvu, obezbedila značajnu količinu zaštitnih maski. Zaštitne maske jutros su podeljene radnicima koji putuju za Beograd specijalnim polascima ,,Laste”.

Zaštitne maske, na pultu opštine, mogu preuzeti i sve trudnice i osobe koje moraju kod lekara na neku od beogradskih klinika. Opština je sa rukovodstvom MEITE dogovorila i 5.000 maski za sve zaposlene u ovom preduzeću.

Za vreme trajanja vanrednog stanja autobusi SP ,,Lasta” Obrenovac biće na raspolaganju svim Obrenovčanima koji imaju radnu obavezu. Vreme polazaka autobusa možete pogledati i na sajtu RTV Mag www.rtvmag.co.rs. Sve informacije mogu se dobiti i na broj telefona SP ,,Lasta” 011/8721 – 284 od 7 do 15 časova.

Vanredne autobuske linije mogu da koriste svi medicinski radnici, kao i nemedicinsko osoblje kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja. Ove linije mogu da koriste i zaposleni u Gradskoj upravi, organima grada i komunalnim preduzećima na teritoriji Grada uz legitimaciju ili overen radni nalog za taj dan, s tim što je obavezno posedovanje busplus kartice, na kojoj mora biti uplaćena pretplatna karta za zaposlene za tekući mesec. Ostali zaposleni pored posedovanja busplus kartice moraju imati i overeni nalog za taj dan.

Beograđane prevoze autobusi na ukupno 32 linije, koji će saobraćati po redu vožnje tzv. koridorskih linija u vreme vanrednog stanja.

U slučaju obavljanja neophodnih poslova iz oblasti stočarstva tokom perioda zabrane kretanja od 17 do 05 časova, svaki poljoprivredni proizvođač, kao i pčelar, dužan je da podnese zahtev za odobrenje kretanja sektoru za poljoprivrednu inspekciju.

Štab za vanredne situacije Grada Beograda doneo je odluku da roditelji čija su deca upisana u državne predškolske ustanove, neće morati da plaćaju račune dok traju vanredne mere obustave rada. Doneta je i preporuka privatnim vrtićima da učine isto.

Javno preduzeće „Pošta Srbije“ je privremeno obustavilo obavljanje post-ekspres usluga, a ne obavlja se ni usluga keš -ekspres. Od 23. marta, pošte će raditi od 9 do 14 časova.

Konkurs za upis u beogradske vrtiće počeće, kako je i planirano, 30. marta. Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, izjavio je da će se zahtevi predavati samo elektronski i da će upis trajati duže, do 15. maja.

Zabrana kretanja za sve građane važi od 17 časova do 5 časova ujutru. Izuzetak je dan nedelja, kada građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 4 do 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica. Građani mogu izvesti svoje ljubimce u šetnju, od 20 do 21 sat, u maksimalnom trajanju od dvadeset minuta i najviše 200 metara od mesta svog prijavljenog prebivališta i da se šetnje ne smeju obavljati u grupama.

Zabranjen je boravak u svim parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport. Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od pet osoba.

Za vreme vanrednog stanja maloprodajna cena zaštitnih maski koje privrednim subjektima distribuira rfzo može biti najviše 120 dinara sa uračunatim pdv-om, a krajnji kupac po kupovini ih ne može kupiti više od 10.

Na sajtu Gradske opštine Obrenovac, www.obrenovac.rs , objavljen je nov obrazac za prijave, pitanja i informacije u vezi sa koronavirusom, ali i za bilo koju drugu informaciju, koja se odnosi na naručivanje dokumenata ili prijavu problema.

Samo penzioneri i stariji od 65 godina ne moraju da plaćaju račune za februar, mart i april. Svi ostali mogu i treba da ih plaćaju, izjavila je premijerka Ana Brnabić i naglasila da moramo da sačuvamo državu i privredu, jer će postojati i posle epidemije.

Podela dezinfekcionih sredstva za građane Obrenovca organizuje se isključivo ispred JKP ,,Vodovod i kanalizacija” na stočnoj pijaci i to poverenicima mesnih zajednica, upravnicima zgrada i preduzetnicima. Umesto dva litra oni mogu preuzeti 5 litara dezinfekcionih sredstava.

Zelena pijaca u Obrenovcu od ponedeljka, 23. marta, radiće samo četvrtkom, petkom i subotom, od 8 do 15 časova.

Stariji od 65 godina koji nemaju nekog mlađeg člana porodice koji će im donositi osnovne namirnice mogu se obratiti opštinskom call centru od 7,30 do 15,30 časova na brojeve telefona 011/8726-414, 011/8721-862, 011/8720-212, 011/8723-205, 011/8728-038, 011/8726-412 i 011/8726-463.

Sve potrebne informacije iz oblasti rada Doma zdravlja ,,Obrenovac”, koje se odnose na preglede, lekove, recepte, građani mogu dobiti telefonom na brojeve 064/82-00-926, 064/82-00-927, 011/35-34-952, 011/35-34-953, 011/35-34-015 i 011/35-34-013.

Građani koji su u Obrenovac doputovali iz inostranstva obavezno se moraju se javiti nadležnim službama Doma zdravlja ,,Obrenovac”, na brojeve telefona 064/82-00-926, 064/82-00-927; 011/35-34-952; 011/35-34-953.

Obrenovčani koji su došli iz inostranstva dužni su da ostanu u izolaciji 28 dana i da ne napuštaju svoje domove.

Gradska opština Obrenovac, preko programa volonterski servis, poziva volontere starije od 18 godina da se uključe u akciju dostave osnovnih životnih namirnica, sredstava za higijenu i lekova na kućne adrese najstarijih Obrenovčana. Planirano je angažovanje dva puta nedeljno po 3 sata. Period angažovanja će se utvrđivati u odnosu na potrebe.

U skladu sa preporukama štaba za vanredne situacije GO Obrenovac, ekipe radnika JKP ,,Obrenovac” svakodnevno obavljaju dezinfekciju ulica, trotoara, trgova u centru grada i svim naseljima. Akcija se sprovodi kontinuirano, svakog jutra, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Uplatni centar za plaćanje komunalnih usluga u Ulici Vojvode Mišića 195 radi skraćeno. Građani račune mogu platiti radnim danima od 8 do 14 časova i subotom od 8 do 14 sati.

Naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana danas od 9 do 15 časova u prostorijama crvenog krsta.

JP SKC ,,Obrenovac” će na svaka četiri dana, uživo strimovati po jednu predstavu ,,Obrenovačkog pozorišta”, koje će gledaoci moći da prate na stranici Sportsko kulturnog centra. Linkovi za gledanje svih predstava ostaće dostupni 72 sata nakon striminga.

Gradska biblioteka ,,Vlada Aksentijević” nastavlja sa praksom čitanja bajki za najmlađe. Svakoga dana u 10 časova na Facebook stranici gradske biblioteke najlepše bajke za decu čitaće glumci ,,Obrenovačkog pozorišta”.

U Obrenovcu su uhapšene tri osobe zato što su kršili mere izolacije zbog dolaska iz inostranstva i kretali se nedozvoljeno po gradu. 

Reč je o M. E. (1970. godište), K. M. (1996.) i R. J. (1967.). Protiv njih su podnete krivične prijave i prete im višegodišnje kazne zatvora ukoliko se dokaže da su svojim postupanjem ugrozili zdravlje i živote drugih.  

Auto-moto savez Srbije obaveštava sve vozače kojima ističe registracija da su u obavezi da je produže i pored toga što je na snazi vanredno stanje ...

Napominju da se o lokacijama tehničkih pregleda građani mogu informisati pozivom Operativnog centra AMSS na broj 1987 koji je dostupan 24 sata dnevno.  

Kako su saopštili, AMSS u okviru svog sistema raspolaže tehničkim pregledima koji su ovlašćeni da izdaju registracione nalepnice, pa će se registracija i putničkih i teretnih vozila obavljati uobičajenom procedurom.

Neophodno je samo da vozilo bude tehnički ispravno, kako bi se na licu mesta izdala registraciona nalepnica.

Podsećaju sve vozače da je na sajtu AMSS www.amss.org.rs dostupan kalkulator registracije putničkih, motornih i priključnih vozila.

Ukoliko morate da izvadite nova dokumenta, bilo da prvi put registrujete novo vozilo ili ste kupili polovno koje treba da registrujete, potrebno je da se elektronskim putem obratite Upravi za upravne poslove MUP-a Srbije i pratite njihove instrukcije, navodi se u saopštenju. 

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović saopštio da tokom vanrednog stanja produženje registracije vozila na tehničkim pregledima umesto građana starijih od 65 godina mogu obaviti njihovi potomci. 

Neopohodno je da oni podnesu zahtev na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima uz obavezno prilaganje svoje lične karte, zatim lične karte vlasnika vozila, odnosne osobe starije od 65 godina, i ovlašćenje koje ne mora biti overeno od strane notara.

Takođe, podsećamo sve građane da se produženje registracije trenutno obavlja isključivo na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima. 

U Obrenovcu će danas biti malo toplije. Pre podne pretežno sunčano. Posle podne promenljivo oblačno i suvo. Jutarnja temperatura od 4 do 6, najviša dnevna oko 17 stepeni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE