Obrenovac, 14.06.2024

DANAS JE SVETI LAV!


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 03.03.2023.
Pomogao pravoslavlju, zaustavio najve─çeg osvaja─Źa da razori Rim

Foto:Petar lazovi─ç


Pravoslavni vernici danas slave Svetog Lava I koji je bio papa rimski. Ro─Ĺen je u Italiji. Bio je najpre arhi─Ĺakon kod pape Siksta III, a posle njegove smrti, uzveden je i preko svoje volje na presto pape rimskoga.

Prema hriš─çanskom verovanju, kada je Atila sa Hunima došao blizu Rima i spremao se ve─ç da razori i sagori ovaj grad, Lav je izašao pred njega ukrotio gnev hunskog vo─Ĺe i spre─Źio propast Rima. U hriš─çanskoj tradiciji se tako─Ĺe navodi da se Atila uplašio vizije apostola Petra i Pavla, koji su stajali pored Lava, i plamenim ma─Źevima pretili Atili.

Lav je kasnije pomogao pravoslavlju u borbi protiv Evtihijevih i Diskorovih verovanja, koja su se sastojala u slivanju bo┼żanske i ─Źove─Źanske prirode Hristove u jednu, i sledstveno, u odricanju dve volje u li─Źnost Gospoda Spasitelja. Zbog toga je sazvan ─îetvrti Vaseljenski Sabor u Halkidonu, na kome je pro─Źitana poslanica Lava, koju je, prema Hriš─çanskom verovanju, Lav napisao i polo┼żio na grob svetog Petra, a sveti Petar ispravio.

Pred smrt proveo je ─Źetrdeset dana u postu i molitvi na grobu apostola Petra, mole─çi ovoga da mu javi da li su mu gresi oprošteni. Prema hriš─çanskom verovanju, Apostol mu se javo i rekao da su mu svi gresi oprošteni, osim grehova u rukopolaganju sveštenika. Svetitelj se ponovo po─Źeo moliti dok nije bio obavešten da su mu i ti gresi oprošteni. Sveti Lav umro je 461. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE