Obrenovac, 27.05.2020

OVO TREBA DA ZNATE PRE NEGO ŠTO U PONEDELJAK ODETE U KAFANU


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 02.05.2020.
Promene su drastične, plaćanje samo platnim karticama?

Foto:Profimedia


Direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije, Geogri Genov, rekao je da su ugostitelji veliki broj mera koristili i ranije. Zabrinjava ga, kako je naveo, kako će raspored stolova uticati na rad

- Svetska zdravstvena organizacija je dala još krajem marta smernice da na 10 kvadrata četiri gosta mogu da sede, plus od stolice do druge stolice metar prolaza, što dođe negde oko 14 kvadrata prostora za četiri osobe, što nije sporno ako se ne poznaju - rekao je Genov i dodao da bi trebalo razmotriti mere za ljude koji bi u kafić ili restoran došli zajedno i da je udruženje uputilo zahtev za razmatranje mera Kriznom štabu.

Genov je naveo da je pitanje odgovornosti zaposlenih, da će štiteći sebe uz poštovanje procedura zaštititi i goste.

- Od samog ulaska i dolaska radnika na posao, šta treba od merenja temperature, kao i svim drugim delatnostima, što nije ni teško ni opasno, jer se napravila mala fama kako ćemo i šta ćemo - kazao je Genov.

Genov je dodao da se preporučuje plaćanje platnim karticama, ali i da se i do sada skoro 80-90 procenata usluga plaćalo karticom, a da se bakšiš uvek davao.

- S obzirom na to da će konobari nositi rukavice, naravno da nije problem. Što se tiče bakšiša, gosti ne treba da se sekiraju, konobari će prihvatiti bakšiš - našalio je Genov.

Dodao je da gosti ne moraju imati maske i da je stav da svako mora da bude odgovoran.

Kada je reč o baštama, Genov je naglasio da je razmak manji i da veruje da će se dosta toga rešiti u hodu.

Najugroženiji hoteli, restorani na drugom mestu

Genov je rekao da su u ugostiteljskom sektoru su najugroženiji hoteli, gde se najviše investira, a da su na drugom mestu restorani.

- Restoranima je potrebno manje vremena, ali hotelima je potrebno najmanje tri meseca od promocije do najave da je hotel otvoren da bi gost došao - naveo je Genov.

Prema njegovim rečima, Srbija ima restorane i hotele koji mogu da konkurišu bilo kom evropskom centru.

Kako je naveo Genov, problem je što je oko 80 odsto turista u Beogradu, Nišu i Novom Sadu dolazilo iz inostranstva, za razliku od ostatka Srbije i da će se cene verovatno prilagoditi kako bi domaći turisti mogli da dođu u ove gradove.

- Ne mogu da govorim u ime poslodavaca da li će spustiti cenu, sigurno će tržište to nivelisati. Moraće da dođe do nekog sniženja cena i prilagođavanja - naveo je Genov.

Ugostitelji su predložili da se limit za vaučere koji se odnosi na primanja podigne, kako bi i oni gosti sa većim primanjima koji mogu sebi da priušte odsedanje u hotelima mogli da ih preuzmu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE