Obrenovac, 13.08.2022

EVO ZA KOLIKO ĆE PORASTI CENA PREVOZA U SRBIJI


Izvor: Espreso/Biznis.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2022.
Poskupelo gorivo, ali to nije jedini uzrok

Foto:Dado Đilas


Zbog rasta cena goriva, ali i razlike u politici akciza imeđu Srbije i Evropske unije (EU), prevoznici najavljuju da će u borbi sa aktuelnom ekonomskom situacijom cene prevoza rasti između 10 i 15 odsto.

Budući da se u Srbiji dešavaju poremećaji uzrokovani rastom cene energenata koji u najvećoj meri diktira rusko-ukrajinski rat, direktor poslovnog Udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport Goran Aleksić u razgovoru za Biznis.rs kaže da se radi o problemu koji se u ekonomskom smislu preliva i na Srbiju i da je neophodno da se reaguje na neki način kako bi prevoznici opstali.

„Rast cena energenata je ozbiljan problem za privredu, odnosno za proizvodne sisteme koji koriste usluge transporta, a pokazalo se u vreme korona krize da je transport suština, odnosno temelj svakog života – dolazak ili odlazak na posao, u školu, prevoz privrednih sirovina, gotovih proizvoda“, ističe Aleksić, a prenosi Biznis.rs.

On ukazuje da su troškovi transporta zapravo sastavni deo cena krajnjih proizvoda, odnosno usluga, naročito ako se ima u vidu da se transport mnogo puta javlja u procesu koji nazivamo – od njive do trpeze.

Kao glavni aktuelni razlog za rast cene transporta Aleksić navodi poskupljenje goriva, ali i činjenicu da se politika oporezivanja prevoznika u Srbiji i EU drastično razlikuje, pri čemu EU daje određene povlastice svojim kompanijama.

U tom smislu, on podseća da prevoznici četiri godine od Vlade Srbije traže da postupi u skladu sa evropskim propisima, odnosno da smanji akcize.

"Akciza u EU je 39 dinara po litru goriva, a u Srbiji više od 50 dinara. Kada bi se i kod nas smanjila akciza to bi nam olakšalo poslovanje", naglašava naš sagovornik, dodajući da su cene goriva otprilike izjednačene sa EU, ali ne i visina akcize.

Ipak, budući da ovi zahtevi nisu ispunjeni, Aleksić kaže da je naša transportna privreda nekonkurentna na evropskom nivou, budući da su cene morale da budu prilično visoke kako bi se pokrili troškovi, a prevoznici rade sa vrlo malom zaradom ili na ivici gubitka.

"To se vidi i po kvalitetu autobusa ako izađete iz Beograda“, kaže on.

Tome dodaje i da su sada, zbog naglog rasta cena goriva, mnoge evropske države ukinule akcizu za legalne prevoznike koji zadovoljavaju niz neophodnih kriterijuma.

„Međutim, to kod nas nije slučaj i mi nemamo drugo rešenje za izlaz iz negativnog poslovanja, već da korigujemo cene za 10 do 15 odsto. To može da pokrije troškove i da prevaziđe velike gubitke u teškim uslovima“, kaže Goran Aleksić.

Budući da je kod nas velika konkurencija u javnom prevozu ljudi i robe, on ocenjuje da ovim poskupljenjem neće doći do velikog profita, ali su se brojni prevoznici već odlučili ili se spremaju na ovaj korak.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE