Obrenovac, 31.05.2020

PRVA ISPLATA POMOĆI OD 100 EVRA VEĆ 1. JUNA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.05.2020.
Zaposlenima po 750 evra! Isplata 3 minimalca kreće 7. i 8. maja!

Foto:Shutterstock


Više od 1,1 miliona zaposlenih će dobiti od države Srbije tri minimalca u ukupnoj vrednosti od 750 evra, a isplata će početi 7. i 8. maja, rekao je na RTS ministar finansija Siniša Mali.

Za tri minimalca koje isplaćuje država kao podršku ekonomije prijavilo se 237.000 poslodavaca, rekao je on.

Dodao je da se u Srbiji za dva meseca za isplatu naknade za nezaposlenost preko Nacionalne službe za zapošljavanje prijavilo 6.047 građana koji su ostali bez posla.

"Sa odgovornim obuhvatnim i dobrim merama uspeli smo da zadržimo najveći broj radnih mesta, ako ne i sva radna mesta u Srbiji", rekao je on i dodao da je država najveći teret krize preuzela na svoja pleća.

On je rekao da je dobro što je najveći broj fabrika već krenuo da radi prošle nedelje I da se polako privreda vraća na staro.

"Znate projekcije MMF I stopa rasta -3 za Srbiju, mi smo u rebalansu budžeta stavili -1,8, a ako ovako nastavimo da se što brže otvaramo, da krenemo što pre dalje mi ćemo biti možda na nuli što znači da ćemo mi biti najuspešnija ekonomija u Evropi ove godine a to je ogromna stvar, rekao je Mali.

Prijava za 100 evra svakom građanu počinje 15. maja i trajaće do 5. juna, rekao je on i dodao da će potpuno biti ispunjeno dato obećanje.

Pravo na 100 evra pomoći iz Paketa mera ima oko 5,5 miliona građana Srbije.

Ministarstvo finansija omogućiće svim građanima koji imaju pravo na ovaj iznos, i žele da novac dobiju, da se za njega prijave elektronskim putem preko portala Uprave za trezor, ili putem telefona.

Prilikom poziva ili onlajn prijave biće neophodno da ostavite ime i prezime, broj lične karte i matični broj, kao i ime banke u kojoj već imate račun, ili u kojoj želite da vam namenski račun bude otvoren, podsećaju iz Ministarstva finansija.

Mali je rekao da je reč o opravdanoj ekonomskoj meri, jer je rade i SAD, Japan, Hong kong, Singapur, a ne samo Srbija. Dodao je da je njen cilj da se umanje posledice krize I proširi optimizam i pokaže koliko je Srbija jaka kao država, a građani će za taj novac kupiti neku robu što će podstaći privredu. Za odlaganje plaćanja poreza I doprinosa do sada je suma od 29,5 milijardi dinara, za neplaćanje akontacije poreza na dobit prijavljena suma je 3,3 milijarde dinara, tri minimalca ukupno je državna pomoć od preko 90 milijardi dinara.

- Zato ponavljam stalno, stabilni smo , jaki smo - imamo novac za sve to, rekao je Mali.

Za jeftine kredite podrške preko Fonda za razvoj za deset dana javilo se preko 3.000 preduzeća a 179 kredita je odobreno za ukupno 1,5 milijardi dinara. Taj novac već ulazi u ekonomiju I firme to koriste za svoju likvidnost, rekao je on I dodao da je i 80 odsto mikropreduzeća izrazilo zainteresovanost da učestvuje u garantnoj šemi podrške preko poslovnih banaka.

"Veliki deo izlaska iz krize zavisi od eksternog faktora, koliko će brzo da krene I EU I svet, da se otvaraju granice, mi radimo ono što je do nas I bitno je da to uradim ona najbolji mogući način, rekao je Mali. On je rekao da dodatno teku pregovori sa turističkom privredom koja je najviše pogođena na temu kako da im se dodatno pomogne.

"S druge strane imamo u rebalansu budžeta dve milijarde dinara za vaučere, da ljudi letuju u Srbiji I da turizmu pomognemo I na taj način, rekao je on.

Pokušavamo da odgovorimo na izazove, ostanemo zdravi, ne ugrozimo makroekonomsku stabilnost, a da sa druge strane naša ekonomija ostane u stanju da što jače I što brže krene da trči u što kraćem vremenskom period.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE