Obrenovac, 13.07.2024

KO NASLEĐUJE DUGOVE PO KREDITU KADA UMRE ŽIRANT?


Izvor: Kurir.rs/Kamatica/Lokalne novine | Obrenovac, 28.03.2023.
Evo kada ste u obavezi da IZMIRITE dugovanja, jedna stvar je od PRESUDNOG značaja

Foto:Shutterstock


Mnogi ljudi se pitaju šta se desi kada žirant premine i da li naslednici moraju da vrate dugove? Kako banke nisu u obavezi da proveravaju da li je korisnik kredita ili žirant preminuo, naslednici kada prihvate nasledstvo, prihvataju i obaveze, a u to spadaju i obaveze po kreditima pokojnika.

- Juče mi je na adresu stigao dopis jedne banke, namenjen mom ocu, kojim se od njega traži da kao žirant po kreditu izmiri ratu kredita gospođe kojoj je bio žirant. U pitanju je iznos od oko 6.000 rsd, što sugeriše da je gospođa tek sada počela da kasni jednu ratu ili deo rate. Stvar je u tome da je moj otac preminuo pre 3 godine, a da osobu kojoj je bio žirant mi ne poznajemo, niti smo uopšte znali za dato jemstvo - kaže N.S. Iako zakon nalaže da naslednici odgovaraju za obaveze ostavioca do visine vrednosti nasleđene imovine, u obaveze ulaze i obaveze preuzete po kreditu ukoliko je pokojnik bio nekome žirant.

Kako kaže beogradski advokat Marko Stanković, “Ovaj slučaj nije ništa novo u advokatskoj praksi, neretko se desi da posle par godina banka zatraži izmirenje duga pošto je pokojnik bio žirant po kreditu, a naslednici ne znaju ništa o tome”, i dodaje da je u ovakvim slučajevima bitno da li je pokojnik bio običan žirant ili solidarni žirant (jemac platac).

- Ako je pokojnik jemčio kao običan žirant, banka je dužna da naslednicima prezentuje dokaz da je dug prethodno pokušala da naplati od dužnika, a ako je pokojnik jemčio kao jemac platac, banka može potraživati od naslednika da isplate dugovanje bez da prethodno to traži od dužnika - kaže Stanković.

U ovakvim slučajevima kako bi se saznalo koje je obaveze pokojnik preuzeo i koja je visina istih potrebno je da se od banke zatraži celokupna dokumentacija kojom se dokazuje osnov i visina potraživanja prema naslednicima, ali takođe, naslednici od banke treba da zatraže kontakt podatke dužnika.

- Na kraju, ako niste nasledili imovinu, nećete biti u obavezi da banci izmirite dugovanje. Takođe, ukoliko se ispostavi da je vrednost nasleđene imovine manja od obaveza koje je pokojnik preuzeo, obaveza naslednika biće ograničena vrednošÄ‡u nasleđene imovine - kaže za finansijski portal Kamaticu beogradski advokat Stanković.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE